Курси НБУ $ 41.10 € 44.63

ЧИ ВИЖИВЕ ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ ВОЛИНІ?

Це питання знову ставилося на розширеному Пленумі ЦК профспілки працівників вугільної промисловості та на зустрічі у профільному департаменті...

Це питання знову ставилося на розширеному Пленумі ЦК профспілки працівників вугільної промисловості та на зустрічі у профільному департаменті, де були присутні нововолинський міський голова Віктор Сапожніков та голова Волинського теркому профспілки шахтарів Юрій Калістратов, гірники Нововолинська

Алла ЛІСОВА


У міністерських кабінетах склали протокол узгоджених дій, у якому чітко виписані поетапні кроки щодо стабілізації роботи підземних підприємств. Нововолинці категорично не погодилися з пропозицією відмовитися від п’ятдесяти зі ста мільйонів гривень, закладених у бюджеті на добудову шахти №10. До речі, ще й досі жодна копійка на об’єкт не надійшла, хоча там уже виконано робіт на 27 мільйонів гривень. Окрім того, шахтарів не влаштовує, що заплановані гроші з’являться в кінці року, коли освоїти їх буде практично неможливо. Прозвучала інформація, що для вирішення проблем шахти планується в літні місяці «відщепити» 19 мільйонів гривень від коштів, передбачених на реструктуризацію вугільних підприємств, і вони частинами мають надійти на будівництво. Однак червень минув – грошей нема. І невідомо, чи побачать їх шахтарі у липні–серпні.
Невтішна ситуація і на діючих шахтах. Серед більш як 30 державних вугільних підприємств лише 7 здатні працювати з прибутками (нововолинських серед них нема), 11 готують до реструктуризації, решта підлягає закриттю. Не спрацьовує прийнята раніше «Концепція розвитку вугільної галузі України до 2020 року», адже у бюджеті відсутній мільярд гривень для дотації собівартості тонни добутого палива. Шахтарі вимагали розблокування роботи Червоноградської збагачувальної фабрики, через яку нововолинське вугілля йшло на ТЕС.
Тож ситуація – як у відомому вислові: порятунок потопаючих у руках самих потопаючих. Зрозуміло, що, лише наростивши видобуток вугілля, можна вийти з тупикової ситуації. Але й із цим зараз складно. Адже перспективна «Бужанська» через страйк практично не видає на-гора палива, яке, до речі, обов’язково потрібно збагачувати. Майже вдвічі зменшила видобуток шахта №9. А в той час підприємство «Вугілля України» прокредитувало наші шахти на 75(!) мільйонів гривень. На думку міського голови Віктора Сапожнікова, вихід один – припинити страйки, невмотивовані вимоги до керівників усіх ланок і братися до роботи. Адже, як стало відомо, на відміну від підприємств східного регіону, нововолинці вже отримали 44 відсотки заробітку за травень. Аби не нарощувати більше боргів, треба добувати вугілля. Невідомо, чи дасть гірникам якийсь новий рецепт порятунку шахт міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, який має прибути на ДП «Волиньвугілля».
Telegram Channel