Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

МЕДОВА КОСМЕТИКА, ЯКУ МОЖНА… ЇСТИ

19 серпня професійне свято відзначають пасічники. Люди, які працюють з Божими комахами, дарують нам безліч корисних продуктів: мед, віск, пилок, маточне молочко та багато інших...

19 серпня професійне свято відзначають пасічники. Люди, які працюють з Божими комахами, дарують нам безліч корисних продуктів: мед, віск, пилок, маточне молочко та багато інших... А дружина волинського бджоляра Антона Шотіка — Марія — навчилася виготовляти із них медову косметику. За свою оригінальну продукцію жінка навіть здобула титул «Медова княгиня України» на Всеукраїнському медовому чемпіонаті

Оксана КУЦИК


— Будь–які креми та лосьйони, які ми наносимо на шкіру, стають або сировиною для побудови нових тканин тіла, або потенційно токсичними відходами. А наша продукція — це не косметика, а їжа, — каже Марія Олександрівна. — Я постійно нагадую жінкам: не намащуйте шкіру тим, що ви не могли б з’їсти.
Пані Марія наводить три переконливі аргументи, чому варто перейти на медову косметику. По–перше, мед має здатність глибоко проникати в пори, чудово живить і перешкоджає випаровуванню вологи. По–друге, ніби губка, він поглинає всі забруднення шкіри. По–третє, розгладжує зморшки і тонізує.
— Нині серед жіноцтва дуже популярний медовий масаж. Бо після 10 процедур фігура помітно стрункішає, зникають болі в суглобах, шкіра стає оксамитовою та пружною, — каже Марія Шотік.
Для таких масажів та протицелюлітних обгортань пані Марія разом із донькою, фармацевтом за фахом, розробили цілу серію продукції. До медової основи вони додають морську сіль, косметичну глину, ефірні олії.
— Ефект від цих кремів і скрабів такий самий, як від найдорожчих розрекламованих засобів. А може, і кращий, бо вони абсолютно нешкідливі, ще й доступні для широкого загалу, — наголошує співрозмовниця.
Шотіки виготовляють медову косметику з 2008 року. За цей час відродили понад півсотні забутих лікувальних і профілактичних рецептур. Це креми та мазі для обличчя, рук на основі борсучого жиру, масла какао та різноманітних ефірних олійок.
— Перед тим, як робити живильні чи омолоджувальні процедури, шкіру треба очистити. Для цього згодиться медово-пилкова паста. Вона має бути у кожного на столі, то ж не пошкодуйте ложечку суміші для очищення обличчя, — повчає пані Марія.
Для красунь, яким за 30, пропонують креми з олійними екстрактами вітамінів А і Е (вітаміни молодості). Щоб густішими росли вії, допоможе крем з олійкою шипшини. Є в асортименті і помічний засіб, який знімає набряки під очима.
Маска молодості, яка вже здобула популярність серед волинянок, зроблена на основі маточного молочка. Для тих, хто має проблеми з вугристою шкірою, пропонують випробувані засоби з олійками календули й розмарину. Найдорожчу серію кремів, до складу яких входять прополіс, віск, мед та ефірні олії, виготовляють на основі какао–масла. Воно годиться для всіх типів шкіри, вікових категорій та пір року.
Шотіки постійно розширюють асортимент косметичної продукції. Рецепти шукають в інтернеті, в спеціальній літературі, радяться з косметологами. Розфасовують продукцію в акуратні баночки, які замовляють по інтернету.
— Часто вартість тари дорожча за вміст, — констатує реалії пані Марія. — Але ж креми треба розкладати в гарні баночки, тому виходу нема. Тож приємно, коли хтось купує на пробу маленьку розфасовку, а через деякий час приводить подругу і беруть більші баночки.
Оскільки вся продукція Шотіків ручної роботи, вони не виготовляють великих партій. Це робота надто загайна. Але на всіх виставках і фестивалях саме вітрина з косметикою завше збирає багато покупців.
Віск — ще один корисний для людини бджолопродукт, адже збагачений натуральним вітаміном Е. Тому пані Марія радить використовувати навіть залишки від воскових свічок. Розтопити їх на водяній бані і зробити аплікації для нігтів. Коли на пучках пальців утворяться воскові «наперсточки», одягти пальчатки і витримати кілька годин. Найкраще таку процедуру робити на ніч. Зранку віск зняти і відкласти, адже з нього можна провести 7—10 процедур для ламких нігтів. А якщо до розтопленого воску додати «живої», тобто нерафінованої олії, отримаєте крем, якому нема ціни.
Для втомлених ніг Марія Олександрівна розробила твердий крем на основі воску з олійками камфори та чайного дерева. Після того, як промасажуєте цим кремом ноги від коліна до ступні, зійдуть набряки і втому наче рукою зніме.
Пані Марія наголошує: натуральні засоби діють поступово, але цілеспрямовано. Тому від них не варто чекати швидкого ефекту. Миттєвий результат дадуть лише хімічні складники, які одне лічать, а друге калічать.
Тому продукцію пасічників купують навіть для діток. Особливо популярні серед маленьких красунь губні помади, які так і кортить з’їсти замість цукерки.
Роблять і лікувальні мазі під замовлення. Частенько приходять люди, які перехворіли чи перенесли операцію, приносять рецепти потрібної мазі. Шотіки не відмовляють. Так в асортименті продукції з’явився крем від рубців, який готують на основі воскової молі.
Пані Марія охоче ділиться своїми рецептами краси. Проводить майстер–класи та виїзні семінари для зацікавлених. Жіночки записують її поради у блокноти.
— Найближчим часом плануємо запустити подарункову серію кремів. Поки що шукаємо постачальника гарних картонних упаковок, — ділиться планами невтомна жінка.
P. S. Медову косметику не варто використовувати тим, хто має алергію на бджолопродукти, у кого розширені судини і капілярні зірочки на шкірі.
Telegram Channel