Курси НБУ $ 39.30 € 42.31

ЦЕЙ ПІДСТУПНИЙ І НЕБЕЗПЕЧНИЙ ГРИБОК

Живемо в облозі інфекцій — і всередині, і ззовні...

Живемо в облозі інфекцій — і всередині, і ззовні. На жаль, навіть ті, хто дбає про здоровий спосіб життя, не застраховані від хвороб. Взяти хоча б грибкові інфекції. Ми звикли вважати, що грибки розмножуються на тілі лише не дуже чистоплотних людей, і навіть не можемо припустити, як легко ними заразитись. Адже діло тут не тільки в гігієні, а насамперед в опірності організму.
Спори грибка дуже витривалі, до того ж володіють механізмом пристосування, який вдосконалювався впродовж десятиліть у найнесприятливіших умовах. Отож, при перших ознаках цього захворювання слід обов’язково звертатись до лікаря, а не випробовувати на собі різноманітні розрекламовані мазі чи засоби народної медицини.
Слід пам’ятати, що неліковані грибкові захворювання можуть стати причиною злоякісних утворень і сильних алергій. Прості види грибків Кандіда, які постійно живуть у ротовій порожнині й кишківнику кожної людини, можуть спровокувати тяжкі ураження слизової оболонки, внутрішніх органів — вагініти, баланіти, стоматити, гастрити, холецистити, бронхіти, абсцеси мозку. Така загроза виникає тоді, коли слабшає опірність організму, знижується імунітет.
Як не прикро, в групі ризику постійно знаходяться діти, підлітки. В період статевого розвитку, який співпадає з періодом підвищених шкільних навантажень, діти перевтомлюються, їм бракує часу на повноцінний відпочинок. Не завжди у сім’ях можуть подбати і про збалансоване, правильне харчування. Усе це і провокує грибкові захворювання.
Грибкове захворювання на слизових дає про себе знати болем, а тому такі хворі, як правило, не відкладають візит до лікаря і швидко поправляються. А от, скажімо, мікоз ступнів, який спотворює нігті, розвивається поступово, від декількох місяців до декількох років. В один момент ви подолаєте сором’язливість і покажете свої “замучені” ноги лікарю. Будьте готові до тривалого лікування. В іншому випадку — будете володарем хронічної грибкової інфекції і не розлучитесь з нею ніколи. Тому ще раз нагадую: якщо ви зауважили сухість шкіри, лусочки на ній, свербіння після відвідування басейну, сауни, примірки чужого взуття — приходьте на консультацію до спеціалістів-дерматовенерологів обласного шкірвендиспансеру, які ведуть прийом в обласній інфекційній лікарні.
Ірина ТЕНДЮК, лікар-дерматовенеролог обласного шкірвендиспансеру.
Telegram Channel