Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ОСОБИСТОСТІ: ГОРОХІВЧАНИ ЗУСТРІЛИСЯ З КОЛИШНІМ ДИСИДЕНТОМ ІЗ ХОЛОНЕВА

“Я не раз виступав перед різними аудиторіями в Америці, Канаді, Австрії, а перед своїми земляками в Горохові виступаю сьогодні вперше”, – такими словами розпочав зустріч з горохівчанами, що відбулася минулої неділі в актовому залі центральної районної бібліотеки, професор Валентин Мороз...

“Я не раз виступав перед різними аудиторіями в Америці, Канаді, Австрії, а перед своїми земляками в Горохові виступаю сьогодні вперше”, – такими словами розпочав зустріч з горохівчанами, що відбулася минулої неділі в актовому залі центральної районної бібліотеки, професор Валентин Мороз.
Він – уродженець села Холонів Горохівського району, колишній викладач Луцького педагогічного інституту, якого на початку 60-их років минулого століття було заарештовано і засуджено на багатолітнє ув`язнення як дисидента, націоналіста. Справа політв`язня Мороза закінчилася тим, що в числі кількох інших осіб, переслідуваних і покараних системою за політичні погляди, тодішній СРСР передав його Америці в обмін на заарештованих там двох совєтських вивідувачів.
В Україну Валентин Мороз повернувся після проголошення нею державної незалежності. А нинішню зустріч з горохівчанами, на якій пан професор виклав головні концепції сучасного українського націоналізму та власне бачення подальших шляхів суспільного розвитку в Європі, організував голова Волинського осередку Всеукраїнського об`єднання “Свобода” Анатолій Вітів. Повідомив про це власний кореспондент “Волині” Петро Боярчук.
Telegram Channel