Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ЧИ ГОТОВІ ДО ЖНИВ?

Як організовано і в стислі строки зібрати зернові?..

Як організовано і в стислі строки зібрати зернові — такою була тема обласного семінару-наради, в якому взяли участь голови облдержадміністрації Анатолій Француз та обласної ради Василь Дмитрук, а також керівники районних держадміністрацій, рад, начальники і головні інженери управлінь сільського господарства та продовольства, державні інспектори якості сільськогосподарської продукції.
На дослідних ділянках Волинського інституту агропромислового виробництва, що в Боратині, де вони побували, озиму пшеницю липень вже “припудрив” жнивною позолотою. А ось озиме і яре тритикале, поліська пшениця — ще зелені. Зате колос який — довгий, ваговитий! В одному з них нарахувала аж 90 зернин. Науковці Інституту АПВ кажуть, що буває й більше. Вага колоска тритикале — від 3,2 грама до 4,2.
У господарстві вирощують елітне насіння озимих і ярих зернових, яким, за словами директора Степана Москвича, можуть забезпечити не лише волинські господарства, а й увесь західний регіон України.
На виставці, організованій на току господарства “Боратин”, учасникам семінару продемонстрували сучасну зернозбиральну і грунтообробну техніку. Науковці ознайомили з передовими технологіями у вирощуванні сільськогосподарських культур, а працівники обласної станції захисту рослин, підприємства “Облдержродючість”, “Райагро”, “Волиньреммаш” з послугами, які надають. У господарстві “Нива” Луцького району учасники семінару теж оглянули насіннєві плантації зернових. Тут висіяно 14 сортів озимого тритикале і стільки ж озимої пшениці та більше як 20 сортів високоякісного пивоварного ячменю.
На хороший врожай сподіваються й у більшості господарств Луцького району, які дотримувались вимог агротехніки. Загалом в цьому році за прогнозами фахівців валовий збір зерна в області становитиме 651 тисячу тонн, що на 90 тисяч тонн більше, ніж торік. Cеляни вперше у 2004 році отримали значну підтримку держави — більш як 8 мільйонів гривень.
Основним покупцем волинського зерна в цьому році буде КХП № 2, з потужностями якого ознайомилися учасники семінару. Закуповуватимуть його і Ковельський хлібокомбінат, Володимир-Волинський хлібозавод, підприємство “Волиньзовнішкомхліб” і ДАК “Хліб України”.
На пленарному засіданні, що відбулося в Торчинському Будинку культури, голова облдержадміністрації, Герой України Анатолій Француз поінформував, що для підвищення заінтересованості товаровиробників урядом рекомендовано встановити закупівельну ціну не нижче 800 гривень за тонну пшениці третього класу та 600 гривень за тонну жита групи “А”. У цьому році область має закупити на регіональні потреби 37 тисяч тонн зерна. Для цього встановлено такі заставні ціни на зерно базових кондицій: пшениця м’яка третього класу — 650 гривень за тонну, жито групи “А” — 370 гривень, ячмінь першого-третього класу відповідно 370, 365 і 360 гривень за тонну.
Основна особливість нинішніх жнив — зерно купуватиметься за новими стандартами — залежно від вмісту білка і лише через біржовий ринок. Вже визначено і головного постачальника палива — ним буде приватне підприємство “Укр-Петроль”. 4,9 тисячі тонн дизельного пального, згідно з угодою між нафтотрейдерами і урядом, виділено області за пільговими цінами. Аби поліським господарствам не довелося їздити за ним до Ковеля, планується видавати пальне на заправках. Ще одна інформація для селян — на підмогу їм прийдуть комбайни з південних областей України.
Голова облдержадміністрації наголосив, що головне завдання цьогорічної жнивної кампанії, яка повинна розпочатись в третій декаді липня, — зібрати швидко, без втрат вирощене і, що основне, розумно розпорядитися ним, розрахуватися із селянами з боргами по зарплаті, а також за оренду землі і майнових паїв, сформувати державні і регіональні ресурси зерна.
Євгенія СОМОВА.
Telegram Channel