Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ЯК ВИРІШУЮТЬСЯ ПРОБЛЕМИ СЕЛА?

Поголів’я худоби в області скорочується, — констатувала заступник голови облдержадміністрації Галина Якимчук...

Поголів’я худоби в області скорочується, — констатувала на прес-конференції, підбиваючи підсумки діяльності агропромислового комплексу у першому півріччі цього року, заступник голови облдержадміністрації Галина Якимчук. Причину Галина Василівна вбачає в тому, що низькі закупівельні ціни на молоко і м’ясо.
Не тішить навіть те, що в агроформуваннях реалізація худоби і птиці зросла на 9,3 відсотка у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Адже ситуація тут залишається складною. Якщо трохи вдалося збільшити закупівельні ціни на м’ясо, то на молоко вони усе ще низькі.
Більшість крупних агроформувань і фермерських господарств наростили виробництво продукції. Приріст виробництва валової продукції за січень-червень цього року у порівнянні з відповідним періодом минулого року становить 3,1 відсотка. За цим показником Волинь займає четверте місце в Україні. Однак, вважає Галина Якимчук, він міг бути вищим. Адже в цьому році агроформування вперше за останні роки отримали солідну фінансову підтримку від держави на часткову компенсацію посівів ярих зернових, вартості мінеральних добрив, виробництво продукції рослинництва і тваринництва та вирощування великовагової худоби. Отримала Волинь й довготермінові кредити, яких так довго добивалися селяни. Але, як це не парадоксально, використовувати їх не поспішають. Однією з причин цього Галина Якимчук вважає те, що банки вимагають у заставу високоліквідне майно, а його в господарствах практично немає.
Йшлося на прес-конференції і про підготовку та проведення жнив, організацію закупівлі зерна. Його в цьому році, за попередніми підрахунками, очікується зібрати на 91 тисячу тонн більше, ніж торік. За словами Галини Якимчук, 37 тисяч тонн зерна закуплять для потреб області в регіональний ресурс, решту — в Держрезерв. Закуповуватимуть його і хлібопекарі, пообіцяли заготовити тримісячну потребу в зерні, а «Зовнішкомхліб» — річну. Практично все зерно буде реалізовуватися на внутрішньому ринку. Вже нині ведуться переговори з птахогосподарствами про його закупівлю і використання на потреби виробництва.
Оскільки заготівля хліба — актуальна тема, то й запитань у журналістів було найбільше з цього приводу. Ось окремі з них.
— За якими цінами закуповуватимуть зерно в цьому році від селян та агроформувань?
— За цінами, визначеними Міністерством агропромислової політики. Вони такі: тонна пшениці третього і четвертого класу відповідно — 800 і 700 гривень, а вже п’ятого, оскільки таке зерно вважається фуражним, — 500. Жито і тритикале, яке називають поліською пшеницею, купуватимуть по 600 гривень за тонну. Тритикале буде закуповувати спиртогорілчаний комбінат. В цьому році вперше визначатимуть класність його не за клейковиною, а за білком.
— Скільки коштів буде виділено з обласного бюджету для формування регіональних ресурсів зерна?
— Для агропромислового комплексу виділено 3,5 мільйона гривень. 950 тисяч гривень селяни вже отримали. 800 тисяч з них спрямовано на виробництво ярої пшениці. Всі інші програми ще не профінансовані. Закуповувати зерно для хлібопекарів ми не можемо. Для цього в обласному бюджеті немає коштів. Вони купуватимуть за власні гроші, використовуючи пільгові кредити.
— На одній з нарад говорилося, що області потрібно на жнива 12,7 тисячі тонн дизельного палива, а за пільговими цінами виділено лише 4 тисячі 900 тонн. Отже, більшу частину палива селянам доведеться купувати за повну ціну?
— Великотоварним господарствам виділятиметься 17 літрів дизельного пального на гектар площі за пільговою ціною. Цього достатньо, щоб провести збирання зернових. А 12,7 тисячі тонн пального потрібно на лущення стерні і скиртування. На це буде виділено додатковий пільговий транш.
Євгенія СОМОВА.
Telegram Channel