Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ГРИБНИК НЕ МАЄ ПРАВА НА ПОМИЛКУ

Отруєння грибами лідирує за кількістю захворювань і рівнем смертності серед інших небактеріальних харчових отруєнь...

Отруєння грибами лідирує за кількістю захворювань і рівнем смертності серед інших небактеріальних харчових отруєнь.
Торік в області було зареєстровано сім випадків отруєння грибами, одна людина померла. Піком грибних отруєнь для Волині став 1998 рік, коли потерпіло 45 осіб, в тому числі 31 дитина. Тоді шість любителів грибних страв померло, і найстрашніше, що жертвами отруєнь стало четверо дітей. А загалом в Україні з 1996 по 2002 рік отруїлось майже 9 тисяч чоловік, з них 620 померли.
Дуже важливо не допустити біди у нинішній грибний сезон. Тим більше, що почався він з неприємного випадку отруєння шестирічної дитини в Маневицькому районі у травні. Причиною захворювання визнали вживання строчків.
Як свідчить досвід, найбільшу загрозу становлять помилки при збиранні молодих пластинчатих грибів, коли бліду поганку плутають з печерицями та сироїжками. Гриби погано перетравлюються, тому вживати їх можна лише здоровим людям. При захворюваннях шлунка, печінки від грибних страв слід відмовитись. Не рекомендують лікарі годувати ними дітей та людей похилого віку. Не можна готувати їжу з старих, перезрілих грибів, які довго зберігалися. Грибні страви не варто залишати у холодильнику на кілька днів.
Необхідно пам’ятати, що можливе отруєння і їстівними грибами, зібраними поблизу шосейних доріг, великих промислових підприємств.
Якщо після споживання грибів виникають хоч найменші підозри на отруєння: збільшується слиновиділення, нудить, з’являється біль у животі — негайно викликайте «швидку допомогу». До її прибуття потрібно випити велику кількість води кімнатної температури, до якої додати сіль та марганцівку, для промивання шлунка. Госпіталізації підлягають всі члени сім’ї, які вживали гриби навіть в незначній кількості і на даний момент не мають ознак отруєння, ці ознаки можуть виникати через дві-три доби.
Неля МАЛІМОН, завідуюча відділенням гігієни харчування Луцької міської санепідстанції, Ірина АБРАМОВИЧ, лікар з гігієни харчування облсанепідстанції.
Telegram Channel