Курси НБУ $ 39.00 € 42.16

ЧИМ ВГАМУВАТИ СПРАГУ?

Зелений чай знайшов у нас прихильників порівняно недавно. І все ж чимало людей стверджують, що саме цей напій найкраще тамує спрагу у спекотну літню пору. До того ж його називають справжнім еліксиром здоров’я...

Зелений чай знайшов у нас прихильників порівняно недавно. І все ж чимало людей стверджують, що саме цей напій найкраще тамує спрагу у спекотну літню пору. До того ж його називають справжнім еліксиром здоров’я. А що кажуть фахівці?
Експерти Центру досліджень раку в Японії впродовж десяти років обстежували 9 тисяч осіб, які споживали по кілька чашок зеленого чаю щодня. З’ясувалося, що серед них було більше довгожителів. В середньому любителі зеленого чаю жили на п’ять-сім років довше, крім того, вони менше ризикували захворіти на рак. Дослідження показали, що серед прихильників зеленого чаю на 25—30 відсотків менше людей з пухлинами. Японці вважають, що цей чай гальмує ріст пухлин.
А от китайські вчені відзначають, що зелений чай — ефективний засіб проти променевої хвороби. Він також пришвидшує розпад в крові холестерину і жирів, підтримує еластичність судин, запобігає старінню.
До складу зеленого чаю входять йод, калій, мідь, вітаміни, сполуки, які зміцнюють стінки судин, мають антибактеріальні дії. Японці радять навіть зуби чистити густим настоєм чаю, оскільки в ньому є фтор, що запобігає руйнуванню емалі. Кажуть, якщо після перепою випити кілька чашок зеленого чаю — похмілля проходить безболісно.
При заварюванні у зеленому чаї залишається набагато більше мінеральних речовин, ніж в чорному, і, зокрема, багато цинку, що корисно для вагітних. Якщо майбутню матір нудить, можна пожувати листочки сухого зеленого чаю, допомагає цей засіб і при закачуванні.
Однак і у цього чаю є свої негативні характеристики. Наприклад, велика кількість пуринів, які сприяють порушенню обмінних процесів, захворюванню на подагру. Ті, хто страждає від артриту і ревматизму, почувають себе краще, якщо відмовляються від чаю й кави взагалі. Міцний зелений чай, як і кава, може також викликати безсоння.
Готують зелений чай по-різному. Японці, наприклад, так: насипають кілька дрібок заварки у чайник і заливають гарячою водою, але не кип’ятком, який вбиває смак. Настоюють удвічі довше, аніж чорний. П’ють з медом. Зелений чай можна заварювати два-три рази. Інший спосіб: беруть півчайної ложки заварки на чашку води, температура якої не вище 70 градусів. Чай заливають водою у три прийоми. Спочатку — на третину, через одну-дві хвилини — на половину чайника, а ще через дві хвилини — на три чверті об’єму. Настоювати дві хвилини.
У спекотну пору індійська медицина не радить пити зелений чай дуже гарячим, а також не рекомендує його вживати перед застіллям, бо це погіршує травлення.
Telegram Channel