Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

БОРГИ ПОТРІБНО ПОВЕРТАТИ

Упродовж першого півріччя обсяги промислового виробництва зросли на 31,1 відсотка...

На засіданні колегії облдержадміністрації з доповіддю про підсумки виконання програми економічного і соціального розвитку області за перше півріччя ц.р. виступив перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Панчишин. Розглянуто також підсумки виконання бюджету області у першому півріччі та інші питання.
Упродовж першого півріччя обсяги промислового виробництва зросли на 31,1 відсотка. З цього показника область посідає п’яте місце серед регіонів країни. Зростання обсягів досягли всі регіони, за винятком Любомльського району і м. Володимира-Волинського. З початку року реалізовано промислової продукції на 1310,4 млн. гривень. Вироблено валової сільськогосподарської продукції на 3,1 відсотка більше, ніж за цей період торік, у тому числі сільгосппідприємства забезпечили приріст на 9,1 відсотка, господарства населення — на 1,4 відсотка.
До бюджетів усіх рівнів у першому півріччі надійшло 395,3 млн. гривень, бюджетні призначення перевиконані на 23,5 млн гривень. Державний бюджет виконано на 101,5, місцеві — на 119,7 відсотка.
Відмічалося, що кількість збиткових підприємств зменшилася, але вони наносять значної шкоди бюджетам, економіці регіонів і держави в цілому. Тому подолання збитковості є одним з найважливіших напрямків роботи органів виконавчої влади і місцевого самоврядування.
Пріоритетом у роботі органів виконавчої влади було забезпечення належного рівня заробітної плати і своєчасної її виплати. Середньомісячна зарплата штатних працівників зросла проти відповідного періоду минулого року майже на 32 відсотки і становила більш як 375 гривень, а в червні — 425 гривень. Заробітна плата збільшилася в усіх сферах діяльності, в усіх районах і містах. Найвищий її приріст досягнуто в сільському господарстві, однак середньомісячна зарплата в цій галузі найнижча — лише 170 гривень.
Значну увагу на колегії приділено погашенню заборгованості із зарплати. В першому півріччі вона зменшилась на 3,1 млн. гривень. Уже повністю ліквідовано заборгованість працюючим шахтарям. Розпорядженням голови облдержадміністрації визначені заходи щодо подолання боргів, і вони повинні бути під особливим контролем перших керівників усіх рівнів. За словами Володимира Панчишина, є керівники, котрі купують автомобілі, меблі, мобільні телефони, а боргів не виплачують. На таких горе-керівників потрібно передавати матеріали в правоохоронні органи.
За словами начальника головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Володимира Літвінчука, підсумки першого півріччя дають підстави сподіватись, що програма економічного і соціального розвитку області буде виконана.
Володимир Панчишин: А що потрібно для того, щоб збільшити поголів’я худоби?
Володимир Літвінчук вважає, що цьому сприятиме доплата з держбюджету, як передбачено на наступний рік, за кожну голову молочного стада. Варто також закупляти молодняк у господарствах населення, що дасть можливість збільшити поголів’я в колективному секторі. Перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Панчишин з цього приводу має іншу думку: для того, щоб збільшилось поголів’я, потрібно насамперед мати гарантований ринок збуту продукції і належну ціну, щоб рентабельність була не менш як 15 відсотків. Тоді і з’явиться зацікавленість виробників. А поки що посередники мають зиск, а не виробники продукції.
Самокритичним був виступ голови Любомльської райдержадміністрації Святослава Гаврилюка. Він переконливо інформував, які заходи вживає виконавча влада для того, щоб наростити випуск промислової продукції, а також подолати відставання у сільськогосподарському виробництві. Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков відзвітував, що зроблено в першому півріччі, але нічого, по суті, не сказав, як усунути недоліки, повернути, зокрема, борги житлово-комунальним підприємствам. Володимир Панчишин нагадав керівникові, що в Нововолинську вдвічі менше надано послуг на кожного жителя у сфері побуту і куплено товарів, ніж у сусідньому Володимирі-Волинському. У шахтарському місті зростає злочинність, але до охорони громадського порядку не залучається громадськість, забули ті часи, коли в місті патрулювали дружинники.
Перший заступник голови облдержадміністрації звернув увагу керівників районів, начальників управлінь на підготовку до роботи в осінньо-зимовий період, про розрахунки за енергоносії, забезпечення паливом малоімущих, а також про утворення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
Заступник голови обласної ради Василь Струк зосередив увагу на виконанні програм «Власний дім» і «Житло для молоді». У Вінницькій області на фінансування «Власного дому» втричі більше виділяють коштів з місцевих бюджетів, і це дуже вигідно, адже держава в таких випадках дає ще дотацію в п’ять разів більшу. Для Волині це актуальне питання, адже на житловій черзі перебуває 43 тисячі сімей. На молодіжне житло в Луцьку чекає 800 чоловік: міська рада передбачила для реалізації програми 250 тисяч гривень, а виділила лише 18 відсотків. Ще гірше у містах Володимирі-Волинському, Горохові, Іваничах.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel