Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Зимового меду не буває

Волинь-нова

Зимового меду не буває

Ігор МАЛАХОВСЬКИЙ


Два роки тому почалася судова тяганина між нашою родиною та сусідами. Справа в тому, що я кілька років утримую пасіку на батьківському обійсті. В якийсь час сусіди почали вимагати, аби вулики перенесли на 300 метрів від їхньої оселі, мовляв, їх кусали бджоли.



Якщо загине пасіка, то на які кошти я утримуватиму сім’ю?



19 квітня 2016 року Луцький міськрайонний суд зобов’язав мене облаштувати пасіку огорожею висотою 2,5 метра (половина пасіки вже мала паркан висотою 2,2 метра), обсадити територію плодовими деревами та кущами і розмістити вулики з розрахунку 30—35 квадратних метрів на кожен вулик, що й було зроблено. На виготовлення нової огорожі я витратив близько 100 тисяч гривень.
Проте позивач вирішила подати на апеляцію. 21 червня 2016 року Апеляційний суд Волинської області скасував рішення суду першої інстанції і ухвалив перенести всі вулики на віддаль 300 метрів від обійстя сусідів. Я подав касаційну скаргу. Проте її не задовольнили. Лист із Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ ми отримали наприкінці жовтня.
Як законослухняний громадянин, звісно, я буду виконувати рішення суду і переміщувати пасіку. Проте кожен бджоляр знає, що перевозити вулики в холодну пору року дуже небезпечно для бджіл. Ще у серпні-вересні комахи починають готуватися до зими. Залиті медом рамки важать 3—4 кілограми. При транспортуванні вони можуть зрушитися з місця і злипнутися.
Саме тому я попросив суд про відстрочку у виконанні рішення. Адже я не відмовляюся перевозити пасіку, а лише хочу діждатися весни, коли бджолам буде не страшне транспортування. Проте Феміда не пішла мені назустріч. «Посилання заявника в судовому засіданні на відстрочку виконання рішення суду до червня 2017 року, так як у цей час бджоли перебувають у зимовому спокої, не є обставинами, що утруднюють виконання рішення в розумінні ст. 373 Цивільного процесуального кодексу України», — йдеться у постанові.
Формально все правильно. От тільки бджоли можуть загинути. І жодна стаття кодексу їх не врятує. А якщо загине пасіка, то на які кошти я утримуватиму сім’ю?
с. Забороль
Луцького району.


 

Telegram Channel