Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

ЩОБ НІКОГО НЕ ОБДІЛЯВ БЮДЖЕТ

З прес-конференції голови обласної ради Василя Дмитрука

З прес-конференції голови обласної ради Василя Дмитрука
Як ми вже повідомляли, голова обласної ради Василь Дмитрук позавчора брав участь у засіданні консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради. Відразу після приїзду Василь Павлович скликав з цього приводу прес-конференцію.
На засіданні ради обговорювались проблеми державного і місцевих бюджетів на 2005 рік та фінансування аграрного сектора в наступному році. Адже, незважаючи на перипетії президентських виборів, Кабінет Міністрів повинен до 15 вересня внести проект Державного бюджету на 2005 рік у Верховну Раду, який треба прийняти як закон до 1 грудня ц.р.
Після інформації в.о. міністра фінансів Анатолія Мярковського виникло багато запитань. Виступаючі говорили про те, що є постанова Верховної Ради про основні напрямки бюджетної політики, якої слід дотримуватись. Зокрема, йдеться про вилучення ст.68 Закону про Державний бюджет. Адже вона звучить так, що половина коштів, які утворюються в доходній частині місцевих бюджетів внаслідок перевиконання запланованих показників, забираються в Державний бюджет.
Василь Дмитрук, зокрема, звернув увагу присутніх на засіданні ради на те, що сьогодні в області близько 2 млн. гривень, які не забезпечені Державним бюджетом, витрачено на зарплату. Ці кошти на сесії обласної ради виділено з обласного бюджету. В.о. міністра фінансів сказав, що буде уважно проаналізовано ситуацію по кожній області, місті, районі і гроші будуть повернуті за рахунок Державного бюджету.
Керівники рад потужних регіонів, міст однозначно виступили за те, що всі кошти повинні залишатися в місцевих бюджетах. Їх підтримав і голова комітету Петро Порошенко. Тим більше, що тепер з’явилася фінансова база в результаті перевиконання доходів Державного бюджету і є можливість розподіляти додаткові ресурси відповідно до потреб. Василь Дмитрук сказав, що звернеться за підтримкою народних депутатів від Волині з цього питання.
Йшлося і про надзвичайно гостру проблему, яка виникла навколо ст. 57 Закону про Державний бюджет, якою передбачається надання пільг педагогічним працівникам, які були передбачені Законом про освіту. Верховна Рада в ц.р., вносячи зміни до Державного бюджету, прийняла рішення, щоб почати фінансування педагогічних колективів відповідно до цих пільг. Однак Президент наклав вето. А суди приймають рішення про виплату заборгованості. Кошти забираються з місцевих бюджетів. Місцеві органи влади стали заложниками ситуації. Тим більше, що ці пільги стосуються також працівників культури, медицини тощо.
Незважаючи на збільшення державних ресурсів, ситуація у пропонованому проекті Державного бюджету може змінитися на гірше. Адже збільшуються видатки на зарплату. А це значить, що удосконалення виховного процесу в шкільних закладах, надання якісних послуг в медицині тощо їх бракуватиме.
У рішенні консультативно-дорадчої ради записали, що 2005—2015 роки повинні бути періодом особливої уваги до розвитку села. Щорічно належить передбачити виділення 10 відсотків коштів у видатках Державного бюджету на державну програму у галузі агропромислового комплексу.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин, торкаючись виборів Президента, повідомив, що Верховна Рада повинна прийняти звернення до керівників усіх рівнів, державних службовців про сприяння проведенню чесних і прозорих виборів. Буде створена комісія, куди входитимуть представники з різних політичних фракцій, регіонів, представників консультативно-дорадчої ради, яка б оперативно реагувала на питання, які виникнуть під час виборів.
Олександр НАГОРНИЙ.
Telegram Channel