Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У ці дні пасіку «програмують» на ціле літо

Волинь-нова

У ці дні пасіку «програмують» на ціле літо

За стабільної температури — 10—15 градусів тепла — можна робити головну весняну ревізію бджолосімей

Ігор МАЛАХОВСЬКИЙ


Підходить до завершення їхній стан спокою. Відчуваючи підвищення температури, «зимовий клуб» починає розпадатися. Пасічник, відкривши утеплення, зможе помітити поступове зростання температури і всередині вулика. Це означає, що сім’я переходить у фазу розвитку, відновлення (йде заміна старих, перезимованих бджіл на молодих).



У цей час треба почистити льоток від мертвих комах, забезпечити прохід для вильоту назовні.



З кожним днем теплішає. З вуликів вилітають поодинокі розвідники. У цей час треба почистити льоток від мертвих комах, забезпечити прохід для вильоту назовні.
І от довгожданий момент, якого чекали і самі бджоли, і пасічник. Із зростанням температури до 10—20 градусів тепла відбувається весняний очисний обліт. Це ніби підсумок зимівлі. З обльоту можна зрозуміти, які саме помилки допустив пасічник восени, а частково і взимку. Дружний свідчить, що все гаразд, а млявий — що кількість комах-трудівниць зменшилась або вони хворі. У другій половині дня після весняного обльоту вмикається складний організм сім’ї. У ній перебуває від 1 до 10 тисяч особин. Можна спостерігати, як комахи приносять пилок, воду, чистять та вентилюють вулик. Потім починають швидко відновлювати гніздо.
За стабільної температури — 10—15 градусів тепла — можна робити головну весняну ревізію. При частковому огляді гнізда необхідно звернути увагу, чи є на рамках розплід, і залишити тільки ті рамки, які обсідають бджоли, зачистити дно вулика від підмору. Треба також підрахувати кількість меду, якого повинно залишатися 5—10 кілограмів на вулик. Якщо його недостатньо, можна ще раз дати комахам пасту канді або підгодувати цукровим сиропом (пропорція цукру з водою 1:1). І зі слабких, і зі здорових сімей треба взяти зразки для аналізу у ветлабораторії на збудників інфекції, паразитів. Тоді будемо знати, чи потрібно лікувати бджіл.
Аналізуючи нинішню зимівлю за відгуками пасічників із багатьох областей України, можна сказати, що втрати комах досягли 10—50 відсотків, а подекуди й більше. Виникає запитання: чому їх так багато гине в осінньо-зимовий період?
Щоб дати відповідь, заглибимося в історію пасічництва. З винайденням вулика та рамок людина переселила медоносних комах з дупла у штучне житло, порушивши гармонію їхнього життя у природі. У вулику немає тієї мікрофлори, бактерій, які співіснують у симбіозі з бджолами. Людина використовує для боротьби з їхніми хворобами багато хімпрепаратів. У такий спосіб шкодить своїм крилатим помічникам. Знижується їхній імунітет, що призводить до адаптації різних паразитів у вулику.
У цей період пасічник фактично «програмує» сім’ї на весь весняно-літній період. Від нього залежить, чи буде пасіка здоровою та продуктивною, чи забезпечить запилення дерев та сільськогосподарських культур, чи принесе користь людям.
с. Забороль
Луцького району.


 

Telegram Channel