Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Рожище на день лялькаря приїхали ляльки з усього району (ФОТО)

Волинь-нова

У Рожище на день лялькаря приїхали ляльки з усього району (ФОТО)

А заслужені артисти України Лариса Мікоян та Петро Савош вчили малечу гратися з театральними ляльками


Для Надійки Зубаль вибрали ляльку у зеленому вбранні, як символ життя.



Лариса ЗАНЮК
У Рожищенському будинку культури у день лялькаря, що святкують 21 березня, було не тільки багатолюдно, а й багатоляльково. Лідія Романюк, в. о. директора РБК «Просвіта» розповіла, що з дитинства благоговіє перед лялькою, хоч гралися в її дитячі роки лише мотанками. За народними повір'ями, лялька виконувала функції не просто іграшки, а й оберега. Навіть берегла колиску, допоки в ній з'явиться немовля.



Організаторам вдалося у залі на «Ляльковий вернісаж» зібрати стільки різноманітних ляльок з усього району! Старовинні пластмасові, яким уже по 40 і 50 років, порцелянові, гумові, з тканини, і комбіновані, сучасні Барбі – і в кожної з них своя історія. Комусь подарували на день народження ще 40-50 років тому, комусь передали з-за кордону. Але є такі ляльки, що оживають у руках професіоналів – заслужених артистів України, акторів-ляльководів Лариси Мікоян і Петра Савоша із Волинського обласного академічного театру ляльок. Актори прибули з Луцька та показали школярам справжній майстер-клас керування театральною лялькою. Діти з подивом брали до рук ляльки, що вміють ходити та навіть говорити. Актори розповіли, що, звісно, лялька говорить нашими вустами. За її посередництвом можна нести істину і розвінчувати неправду, дарувати радість. Учасники події вирішили і самі подарувати радість дитині, яка цього потребує. У «Охматдиті» лікується школярочка із Топільного Рожищенського району Надійка Зубаль. Їй зараз треба і матетеріальна, й моральна підтримка. Тому всі учасники заходу вкидали свою лепточку у скриню-ляльку від Ірини Осіюк. Для Надійки майстриня вибрала ляльку у зеленому вбранні, як символ життя – нехай швидше одужує!
Захід відвідали представики влади та освіти району. А назавтра планують ще погратися ляльками на майстер-класі з виготовлення мотанки.




ФОТО Наталі МАРЦИНЮК


 


 

Telegram Channel