Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

На Верецькому перевалі вшанували борців за «Карпатську Україну»

У суботу на Верецькому перевалі, неподалік села Климець Сколівського району, де знаходиться меморіальне кладовище борцям за незалежність Карпатської України, відбулось Скорботне віче та вшанування пам’яті січовиків, які були розстріляні польськими прикордонниками у березні 1939 року

На перевалі відбулися заходи, приурочені 78-річчю проголошення незалежності Карпатської України. До меморіалу поклали квіти та запалили лампадки у пам'ять про загиблих патріотів. «До відзначення Дня Героїв ми зробимо все, аби завершити всі роботи, пов'язані з будівництвом тут меморіалу з пам’ятною таблицею. Частина заходів обов'язково відбуватиметься саме на цьому місці, бо пам'ять про наших Героїв має жити вічно», − зазначив під час виступу голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.



78 років тому на землях Закарпаття з ініціативи Августина Волошина було проголошено Карпатську Українську



Нагадаємо, 78 років тому на землях Закарпаття з ініціативи Августина Волошина було проголошено Карпатську Українську − державу, яка стала символом національних прагнень української громадськості краю. Саме тоді за активної участі Організації Українських націоналістів на Закарпатті було створено напіввійськове формування під назвою «Організація народної самооборонини «Карпатська Січ». Його основним завданням був захист Закарпаття від нападів угорських і польських диверсійних загонів, пише "День".


Трагічні дні для Карпатської України настали в середині березня 1939 року, коли Угорщина продовжила окупацію Закарпаття. 17 березня 1939 року, на третій день окупації Карпатської України, угорські жандарми гнали на перевал через села Нижні Ворота, Верб’яж, Завадка колони полонених галичан — вояків «Карпатської Січі» і передали їх польській прикордонній службі, яка розмістила полонених у підвалах своїх казарм. Наступного дня, 18 березня 1939-го, до сходу сонця полонені біли розділені на колони, відконвойовані вліво і вправо від перевалу по лінії кордону приблизно на півтора-два кілометри і розстріляні на закарпатській стороні над селами  Нова Розтока і Верб’яж та між Петросивицею, Жупанами та Лазами.


 «Сьогодні на цьому місці ми маємо усвідомити, що нам нема чого посипати голову попелом за нашу новітню історію, нема чого хилити голову перед нашими ворогами, бо маємо ким і чим боронити рідну землю. І тут, саме на цій землі, маємо сказати, що кожен з нас зробить все, щоби ми були єдині. Кожен з нас зробить все, аби ні клаптика української землі не було віддано ворогу. А те, що сьогодні окуповане – повинно повернутися в лоно матері-України, бо за це загинули тут січові стрільці. І саме за це стоять зараз наші воїни на сході», – зазначив у своєму виступі голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. Також він пообіцяв, що новий монумент має постати тут до Дня героїв , 14 жовтня.

Telegram Channel