Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Старовижівщині історик зустрічався зі старожилами (ФОТО)

Волинь-нова

На Старовижівщині історик зустрічався зі старожилами (ФОТО)

Сергій Годлевський збирав свідчення про національно-визвольні змагання 40 – 50 років минулого століття

На Старовижівщині побував історик, краєзнавець Сергій Годлевський. Про це на сторінці у «Фейсбук» повідомив Василь Романюк. Годлевський давно вивчає історію волинської трагедії і національно-визвольні змагання 40 – 50 років минулого століття.
На пропозицію показати пам’ятні місця села Текля радо відгукнувся виходець з цього села, голова громадської організації «Старовижівщина» Ярослав Бащук. В селі Текля проживає краєзнавець Федось Романюк. Його повісті про історію краю, про визвольні змагання «Пам'ять предків», «Відлуння долі», «Так визрівала доля» і «Дорогами слави і болю» стали відомі далеко за межами району.
Окрім того, історик відвідав села Нова Вижва, Сьомаки, Рудня, Кукуріки, Стара Гута.




Окрім того, історик відвідав села Нова Вижва, Сьомаки, Рудня, Кукуріки, Стара Гута.



У Кукуріках живе Павло Бобік, який був свідком трагічних подій, що відбулися в взимку і навесні 1944 року в селах Кукуріки і Сьомаках. Тоді в ніч на Водохреще червоні партизани розстріляли дев’ять місцевих жителів, котрі їхали кіньми святити воду в сусіднє село Стара Гута. Душогуби не пожаліли навіть вагітну жінку Бобік Югину. Вже пораненій викололи очі, а потім замучили. Зі спогадів ще однієї довгожительки Євдокії Семенюк, того пронизливого крику бідолашної Югини вона не змогла забути крізь роки.
На місці розстрілу нині стоїть височезний хрест, як символ розп’яття українського народу. Ще більше лиха накоїли червоні партизани 19 березня 1944 року. У селі Сьомаки в урочищі Циганки розстріляли 56 місцевих мешканців. Люди з навколишніх сіл ховалися від німців, а загинули від рук так званих «визволителів».



Довгий час радянська влада старалася приховати цей злочин не даючи навіть хреста поставити на місці трагедії. Тепер там височіє пам’ятний знак з викарбуваними прізвищами загиблих односельців. Зі слів голови Руднянської сільської ради Олександра Приходюка, місцеві жителі дбайливо доглядають за пам’ятним знаком, бо навіть щоб його встановити прийшлось докласти дуже багато зусиль.



У селі Стара Гута активісти виїхали на місце бою українських повстанців з гітлерівцями, який відбувся 26 квітня 1943 року в урочищі Кримниця. Там був хутір, на якому мала постій чота УПА. Німці, розвідавши, що там стоять повстанці, оточили хутір. Сили були не рівні, але повстанці не захотіли здаватися. Після запеклого п’ятигодинного бою німецьке кільце оточення розпалося. Українські повстанці відійшли на нові рубежі, втративши чотирьох героїв. За свідченням Івана Бутмерця, німці вивозили своїх вбитих солдатів чотирма машинами. Тіла вбитих були враз з бортами машин. Загарбники на помсту спалили хутір разом з людьми. Фашисти мали намір спалити ще й село Стару Гуту, але забракло сил та побоялися, що підійдуть нові відділи УПА.



Загиблі герої знайшли спочинок на Старогутівському кладовищі, де вдячні патріоти Старовижівщини поставили пам’ятний знак, насипали високу могилу, яку дбайливо доглядають. Сергій Годлевський, щиро подякував старовижівчанам, що люблять і бережуть свою історію, свої традиції, а зібраний матеріал послужить новим документальним працям.

Telegram Channel