Курси НБУ $ 39.57 € 42.12

Кар’єр у Білорусі загрожує Шацьким озерам

До голови обласної ради Ігоря Палиці звернувся академік НААН, професор, доктор технічних наук Михайло Ромащенко з клопотанням про виділення коштів з обласного бюджету на про фінансову підтримку моніторингових досліджень в зоні впливу кар’єру «Хотиславський», розташованого на території Білорусі

В своєму листі він посилається на офіційну позицію Національної академії аграрних наук України, Інститут водних проблем і меліорації: 



Хотиславський кар’єр будівельних матеріалів, що розташований на території Республіки Білорусь на відстані 250 м від кордону з Україною, розкриває водоносні горизонти четвертинних і верхньокрейдяних відкладів




«Хотиславський кар’єр будівельних матеріалів, що розташований на території Республіки Білорусь на відстані 250 м від кордону з Україною, розкриває водоносні горизонти четвертинних і верхньокрейдяних відкладів, які є основними джерелами питного і господарського водопостачання, та створює серйозну потенційну екологічну загрозу прикордонній геоекосистемі зони Полісся, - йдеться у листі. - Наше занепокоєння щодо можливого негативного впливу подальшої розробки Хотиславського кар’єру (ІІ-ої черги) базується на даних моніторингових спостережень, які ведуться Інститутом водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України починаючи з 1993 року.
Було заплановано розробляти кар’єр двома чергами: І черга - площа 20 га, глибина видобутку 15 м, вже розроблена; II черга - площа до 50 га, глибина видобутку до 45 м. Природно, що роботи на таку глибину не можуть вестися без відкачування води, а тому не можуть не позначитися на зміні в природних комплексах прилеглих земель. В зоні впливу опиняються населені пункти, лісові масиви, в тому числі заказник «Липин», меліоровані сільськогосподарські угіддя, водні джерела, природоохоронні об’єкти, а також Шацький НПП.



Кар’єр може «стягнути» воду через карстові порожнини. Такий процес призведе до загибелі карстових озер та створить серйозні проблеми водопостачання місцевого населення.



Серйозний ризик цих робіт з водопониженням в кар’єрі, незважаючи на його відносно невелику площу, - це поштовх до посилення карстових процесів в продуктивній обводненій товщі (15-60 м), які будуть розвиватися не прогнозовано як по площі, так і по глибині… Кар’єр може «стягнути» воду через карстові порожнини. Такий процес призведе до загибелі карстових озер та створить серйозні проблеми водопостачання місцевого населення.
Моніторингові дослідження 2015-2016 рр. показали, що ситуація в зоні впливу змінилася. Особливо це стосується рівнів природних вод, які в 2016 р. істотно знизилися порівняно з 2015 р. Є підстави припустити, що це зниження обумовлене не тільки погодними умовами, а початком відкачування підземних вод крейдяного водоносного горизонту у Хотиславському кар’єрі.


Вважаємо, що на сьогоднішній день ситуація в зоні впливу кар’єру значно погіршилася, а тому важливо моніторингові дослідження проводити систематично та розширити спостережну мережу.
Одночасно ми звернулися до Міністерства екології та природних ресурсів України, Волинської обласної державної адміністрації, Управління екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації з проханням про фінансову підтримку моніторингових досліджень в зоні впливу кар’єру «Хотиславський».
Враховуючи вищевикладене, сподіваємося на Вашу підтримку та просимо передбачити фінансування моніторингових робіт з обласного бюджету на продовження досліджень в даному напрямку у 2017 році", -- йдеться в листі науковця, повідомляє сайт Волинської обласної ради.

Telegram Channel