Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

В Україні витратять 40 мільйонів гривень на зариблення річок

У кожну рибу вживлюватимуть персональний чип. За словами фахівців, це не зашкодить мешканцям водоймищ

Вперше за чотири роки держава взялась за селекцію і зариблення річок, передає «24 канал». Держрибагенство вже розпочало пошук риборозвідних підприємств.



Через недофінансування риби в прісноводних водоймах поменшало на половину.



За допомогою вживленого чипа в агенстві планують ідентифікувати рибу та відстежувати, як вона розвивається. Фахівці зауважують, що для відновлення популяції, в наші водойми щороку треба запускати по 100 мільйонів рибин.


«Якщо ми один рік не зариблюємо водойму, то ми втрачаємо повернення промислового потомства на 13%. Множимо це на 4 – це майже 40% риби», – зауважила керівник прес-служби Держрибагентства Діана Кладова.


Через недофінансування риби в прісноводних водоймах поменшало на половину. Щоб врятувати ситуацію, на зариблення з держбюжету виділили 40 мільйонів гривень. Мальків купуватимуть у приватних підприємців. Однак, ті співпрацюють неохоче. За одну рибу держава платить одну гривню. Ринкова ціна у кілька разів вища.


«Якщо ціна буде такою мізерною, то ніякий товаровиробник продавати свою продукцію не буде. Це економічно не вигідно», – сказав директор риборозвідного підприємства Леонід Гейко.


У Держрибагенстві запевняють, що цінову політику спробують переглянути. Можливо, платимуть три гривні за рибину.



Telegram Channel