Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

РЕСТОРАН ДЛЯ МАВП

У храмі Кала, що неподалік Бангкока — таїландської столиці — щороку щедро частують тропічними овочами та фруктами близько 2000 місцевих мавп...

У храмі Кала, що неподалік Бангкока — таїландської столиці — щороку щедро частують тропічними овочами та фруктами близько 2000 місцевих мавп.
Ця подія щоразу приваблює багатьох туристів. Храм почали називати рестораном для мавп.

РОБОТ-СКЕЛЕЛАЗ
Схожий на павука робот з чотирма ногами створила в Стенфордському університеті група інженерів. Назвали його Лемуром. Саме там були у свій час створені й американські марсоходи. Цінність апарата в тому, що він, як скелелаз, може залізти у найнедоступніші місця невідомих планет. Можливо, колись він буде висаджений на Марс чи на іншу планету.

ФРУКТИ Й ЗІР
Регулярне споживання фруктів дає змогу уникнути вікового захворювання очей і відвернути сліпоту. Такого висновку дійшли американські лікарі жіночого шпиталю в Бостоні. У того, хто регулярно вживає фрукти, захворювання сітківки відбувається на 36 відсотків рідше, ніж у їхніх однолітків, котрі включають в раціон лише м’ясну та молочну їжу.

ЗМАГАННЯ НАВИВОРІТ
На чернівецькому стадіоні “Буковина” відбулися нестандартні змагання з бігу задом наперед, проїзду на одному колесі велосипеда, кросу офіціантів з підносами, бігу з дружинами на руках та надування грілок до розриву. Найбільший інтерес викликав забіг з дружинами на руках на 50 метрів, де переміг Віталій Дмитрук з дружиною Світланою -- 10,52 секунди. Стометрівку задом наперед серед жінок найшвидше подолала Ганна Дядюра з школи-інтернату № 2 -- 27,2 секунди; серед чоловіків -- студент університету Ярослав Галан -- 21,73 секунди. Велосипедист Сашко Джапаров на передньому колесі проїхав 10 метрів 28 сантиметрів, на задньому -- майже 246 метрів.

ЗАМОК-ВЕЛЕТЕНЬ
Пакистанський шейх Зафар Ікбаль виготовив найбільший у світі діючий замок із ключами. Його розміри — 67х39 x12 сантиметрів. Вага — понад 96 кілограмів. Невідомо, на які двері його можна було б повісити.

РОСЛИНИ... СПІВАЮТЬ І РОЗМОВЛЯЮТЬ
Японські вчені винайшли пристрій, що дозволяє рослинам “розмовляти” із своїми господарями. Правда, замість слів у цій бесіді -- музичні ноти. Пристрій названо “Ка-он”, що по-японськи означає “Звук кольорів”. Складається він із магніта і котушки, розміщених у підставці вази, що з’єднують стебло і листя рослини з будь-яким програвачем. За спостереженням вчених, найкращі музичні здібності мають соняшники та гербери. Саме вони можуть “створювати” найвитонченіші мелодії. Ка-он можна використовувати на весіллях, урочистих прийомах і навіть концертах. Розробники пристрою планують оснастити Ка-он мікрофоном, щоб власники квітів могли вести діалог з рослинами. Пристрої коштують лише 300--400 доларів. Вже зараз через Інтернет надійшло понад 10 тисяч замовлень на придбання виробів. 300 пристроїв уже продано.
Telegram Channel