Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині шукають нащадків лицарів УПА, щоб вручити нагороди

Волинь-нова

На Волині шукають нащадків лицарів УПА, щоб вручити нагороди

Нащадкам повстанців, відзначених нагородами, вручатимуть хрести, виготовлені за ескізами Ніла Хасевича

Сергій НАУМУК
Координаційна рада з вшанування пам’яті нагороджених лицарів ОУН і УПА поставила собі за мету відновити повстанські нагороди та вручити їх нащадкам. На думку організаторів, це сприятиме популяризації борців за незалежність, меморіалізації та поширенню знань про ОУН-УПА.



Якщо нащадків немає, хрести можна передати у місцевий музей або школу.




— Ми не запроваджували якоїсь нової системи нагород. Вирішено виготовити Хрести заслуги та Хрести бойової заслуги за ескізами відомого повстанського художника Ніла Хачевича, які були запроваджені наказом Головного військового штабу УПА, — розповідає один з координаторів проекту «Лицарі ОУН та УПА», кандидат історичних наук Микола Посівнич. — Хрести вручатимемо нащадкам відзначених повстанців і тим відновимо історичну справедливість. Адже ні один нагороджений упівець не бачив відзнаки, не мав її на мундирі. У ті часи про нагородження лише оголошували перед строєм і могли видавати посвідку про це.
Фінансово підтримати проект взявся благодійний фонд імені Петра Ґудзоватого.
— Свого часу я з інтернету дізнався, що мій дядько, Петро Ґудзоватий, був нагороджений Хрестом заслуги, — каже голова правління благодійного фонду Андрій Ґудзоватий. — Наше завдання — розшукати лицарів або їхніх нащадків і вручити їм нагороди. Якщо нащадків немає, хрести можна передати у місцевий музей або школу. Це матиме велике значення для виховання патріотизму. Також вручатимемо і посвідку про нагородження.
Кожен хрест буде мати номер відповідно до колишньої нумерації УПА. Частину нагород виготовлять для потреб колекціонерів (вони матимуть інші номери). Разом з тим це дасть можливість додатково залучити кошти.



Наразі відомо до 50 уродженців Волинської області, які були лицарями




Найбільшою проблемою є ідентифікація лицарів повстанських нагород. Адже багато з них відомі лише на псевдо. З 1102 лицарів не ідентифіковано 660.
— Наразі відомо до 50 уродженців Волинської області, які були лицарями, — каже представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук. — З них 11 чоловік мені вдалося ідентифікувати у процесі роботи над проектом. Можливо, дехто з волинян навіть не підозрює, що є нащадком повстанця, який мав хреста. Треба дати цим людям можливість пишатися.
Завершитися проект має виданням книжки «Лицарі ОУН та УПА». Наразі у неофіційному заліку за кількістю лицарів лідирує Тернопільська область (176 нагороджених), адже на її території найчастіше розташовувалися штаби повстанців.
До речі, націоналістів-емігрантів хрестами не нагороджували. На хрест могли претендувати тільки ті, що боролися у підпіллі на Україні.


Telegram Channel