Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

НЕ МОЖНА ДОПУСТИТИ РОЗОРЕННЯ СЕЛА

Андрій Турак: за період реформ сільське господарство знищено більше, ніж за роки лихоліття минулої війни...

Відбулися збори сільськогосподарських виробників Волині. Гостро порушувалось питання щодо відміни законів в оподаткуванні, розглянуто інші актуальні проблеми
Андрій Турак, депутат обласної ради, голова Селянської фракції, виступаючи з інформацією, навів слова Голови Верховної Ради України про те, що за період реформ сільське господарство знищено більше, ніж за роки лихоліття минулої війни. Постійна комісія прагнула донести до обласної виконавчої влади проблеми села і запропонувати шляхи їх розв’язання, щоб спільними силами допомогти аграрникам ефективніше працювати. Але коли на сесіях депутати били тривогу, що в господарствах масово вирізають худобу, чиновники вбачали свою заслугу в тому, що зростає реалізація м’яса. Не виробництво збільшується, а продаж. Нас очікує “м’ясна” криза, бо поголів’я зменшується. За словами депутата, багато питань можна було б вирішити на районному й обласному рівнях. Але навіть запрошення прийти на засідання комісії чиновники виконавчої влади ігнорують.
А хіба зміни щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств, які набувають чинності з 1 січня 2005 року, не стосуються виконавчої влади? Як могли 399 депутатів одноголосно прийняти такий закон, що призведе до повної загибелі сільськогосподарських товаровиробників?
Народний депутат України Володимир Бондар, котрий взяв участь у зборах, покаявся, бо він також голосував за зміни до закону. Чому голосував? Пояснив, що він далекий від питань сільського господарства. Керівники відомства, мовляв, до нього не зверталися, не підказали, щоб не голосував за закон, який остаточно “доб’є” село.
— Але ж Волинь має десять народних депутатів. Чому ж нікого, крім мене, немає на ваших зборах? — запитав Володимир Бондар. — Видно, що їм соромно подивитись вам у вічі. Кабінет Міністрів вніс цей законопроект на розгляд Верховної Ради, і деякі депутати від Волині стверджували, що він вигідний для села. Але тепер розумію, що готується відмивання грошей. Мене дивує і те, як відноситься до вас виконавча влада.
Начальник головного управління сільського господарства й продовольства облдержадміністрації Володимир Літвінчук, вийшовши на трибуну, сказав, що внесення змін до оподаткування сільськогосподарських підприємств протирічать Закону про підтримку сільгоспвиробників на 2005 рік. Але ж Верховна Рада майже одноголосно прийняла такий закон.
З інформації Володимира Літвінчука виходило, що справи у сільському господарстві не викликають особливої тривоги. Надіслані пропозиції у міністерство з приводу того, щоб переглянути і внести зміни або призупинити дію цього закону. Депутатів не задовольняла така інформація і вони поставили ряд гострих питань. Наприклад, чому минулорічне зерно, яке можна було продати за 1200—1400 гривень за тонну, притримали до цьогорічного врожаю? Чому не реалізоване зерно в рахунок лізингу? Відповіді Літвінчука на ці та інші запитання також не задовольнили депутатів.
Ясність вніс голова обласної ради Василь Дмитрук. Василь Павлович нагадав, що розпорядженням голови облдержадміністрації оператором по закупівлі продовольчого зерна для регіональних потреб було визнано “Волиньагрореммаш”. У квітні—червні ц. р. обласна рада неодноразово зверталась до головного управління сільського господарства і продовольства — розпорядника ресурсів зерна обласного лізингового фонду — з проханням реалізувати продукцію, а кошти переказати в обласний бюджет. На жаль, цього не було зроблено, залишок зерна минулорічного врожаю на 1 жовтня становив 3020 тонн.
— Ми не повинні говорити, що той чи інший не продав,— сказав Василь Дмитрук. — Якщо не вдалося вирішити питання головному управлінню, то потрібно було заручитись підтримкою депутатів, членів комісії облради, тих керівників, які сьогодні присутні у цій залі. Ви, Володимире Арсентійовичу, займаєте відповідну посаду і вам вирішувати проблеми агропромислового комплексу. Якщо вам заборонили, що ви тричі не з’являлись на засідання постійної комісії, то скажіть, хто вам забороняв. Якщо були інші причини, то про це треба було інформувати голову комісії.
Як сказав голова Асоціації фермерів Волині Богдан Прус, значну частину сільгосппродукції виробляють дрібні приватні господарства. Культура виробництва, технологія там дуже на низькому рівні. Ми можемо лише відстоювати свої інтереси, але відчутних змін не бачимо. У деяких селах у людей є до 90 тракторів, але вони не зареєстровані як виробники продукції, не мають навіть права на пенсію. Вся ця нерозбериха призводить до величезних приписок зерна, як було торік, коли доходило, що особисті господарства громадян одержували по сто центнерів зерна з гектара. Щодо пального за зниженими цінами. У Канаді, де ми побували, для фермерів продають пальне вдвічі дешевше, ніж для інших споживачів. Таке пальне навіть іншого кольору. А де наша вітчизняна нафта? На ній мають тисячі відсотків рентабельності.
На зборах гостро стояло також питання родючості грунтів. Торік агроформування внесли міндобрива лише під 43 відсотки площ, тоді як у 1990 році — під 93 відсотки. Це реальність і саме на основі цього потрібно приймати належні управлінські рішення, підкреслив голова обласної ради, в тому числі головному управлінню сільського господарства і його начальнику, виконавчій владі й органам місцевого самоврядування. З цього приводу повинна приймати рішення обласна рада, ради нижчого рівня у межах своєї компетенції. За словами Василя Дмитрука, всі бачать тривожну ситуацію, що склалась у сільському господарстві, але її чомусь не хочуть розуміти у нас на Волині. Щодо змін в оподаткуванні, то не варто звинувачувати один одного, а діяти. Чому б народним депутатам від області не подзвонити і не повідомити, що на розгляді буде законопроект, котрий стосується села. Закон прийнято ще 24 червня і зараз потрібно негайно звернутися до Верховної Ради, до народних депутатів, до всіх обласних рад, щоб він не набрав чинності в наступному році.
Схвалено заяву зборів сільськогосподарських виробників щодо зміни в оподаткуванні товаровиробників і доходів селян — фізичних осіб. Обласній раді запропоновано звернутися до облрад, щоб підтримали позицію волинян.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel