Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
Нововолинець видав унікальний словник

Волинь-нова

Нововолинець видав унікальний словник

Ви знаєте, що таке «абразія»? Потрібно заглянути в книгу. Це — процес гідравлічного руйнування берегів водойм ударами хвиль і прибійного потоку. А що таке «азимут»? Здогадуємося, відтворивши в пам’яті шкільний курс географії. А що таке «астролябія»? Ось тут уже без спеціальної літератури теж не обійтися. Це — кутомірний прилад, за допомогою якого до XVIII століття визначали широту і довготу в астрономії, положення небесних світил, вимірювали кути у землемірних роботах. Прилад з’явився за 150 років до нашої ери і є праобразом сучасних теодолітів

Алла ЛІСОВА



І про це можна оперативно дізнатися, взявши в руки словник-довідник, укладений жителем шахтарського міста, методистом Центру дитячо-юнацької творчості Мирославом Пиком. Книга нещодавно побачила світ у нововолинській видавничій групі «Формат».



У довіднику подано визначення і тлумачення понад 1100 наукових понять і термінів.



«Спортивне орієнтування» — це результат дворічної праці колишнього випускника географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Уродженець містечка Журавно, що на Галичині, вже 40 років працює із нововолинськими дітьми. Скільки сходжено туристських кілометрів, організовано змагань, екскурсій, пошуків, підготовлено молодих спеціалістів для розвитку дитячо-юнацького туризму в місті! Гордиться тим, що за цей час чимало його колег стали визнаними майстрами педагогічної ниви у царині географії. Зокрема, Алла Євгеніївна Горбач, викладач НВК «Нововолинська спеціалізована школа № 1-колегіум», котра підготувала чимало переможців всеукраїнських, обласних олімпіад, а також призерів всесвітніх.
Мирослав Петрович пригадує, як він з колегами переконував її, молоду спеціалістку, яка прибула на Волинь за призначенням, не брати відкріплення, а залишитися тут. Тепер мають такого висококласного фахівця! Завдячує мій співрозмовник професійній і творчій співпраці із учителями-географами Галиною Карпець (ЗОШ № 7), Миколою Карпцем (ЗОШ № 2), Володимиром Кльофою (ЗОШ № 5), іншими педагогами.
— Мирославе Петровичу, що спонукало вас до написання і видання словника-довідника? — цікавлюся.
— Сорокарічний стаж педагогічної роботи, намагання допомогти своїм колегам зібрати в одній книзі потрібну для певної групи спеціалістів термінологію. Тут класифікував усе, що пов’язане зі спортивним орієнтуванням, географією та суміжними науками, постарався у додатках надати зразки та умовні знаки спортивних карт, символи легенд, контрольних пунктів, навіть роз’яснити правила змагань тощо, — розповів Мирослав Пик. — Адже закладені в природі спортивного орієнтування великі можливості розвитку і виховання учнівської молоді потребують не лише кваліфікованих педагогів, а й забезпечення навчального процесу сучасною науково-методичною літературою. Сподіваюся, що ця книга буде корисною не тільки спортсменам і тренерам, а й усім, хто хоча б один раз виходив на старт із картою і компасом.
— А на яку найбільшу відстань забиралися нововолинські туристи разом із вами? — хочу більше дізнатися про педагога.
— У гори Кавказу, та це ще за часів СРСР. Тепер уже вирушаємо не далі Карпат. Мандрівки з дітьми потребують значних коштів і є досить відповідальними, — розповідає. — Хоча охочі завжди є.
Мирослав Петрович Пик і сам не очікував, що його словник-довідник відразу викличе такий позитивний резонанс серед колег-педагогів, професіоналів, спортсменів і просто любителів подорожей. Варто додати, що на автора довідника вплинула дочка-науковець, доцент факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, яка й спонукала до написання книги. Серед рецензентів — В. Г. Гаськевич, доктор географічних наук, професор цього ж вузу, К. Р. Третяк, доктор технічних наук, професор Інституту геодезії Національного університету «Львівська політехніка», Л. М. Толстіхін, заслужений працівник освіти України, майстер спорту, директор Волинського обласного центру туризму, спорту та екскурсій. Працю рекомендовано до друку Президією Федерації спортивного орієнтування України.
До речі, у словнику «Спортивне орієнтування» подано визначення і тлумачення понад 1100 наукових понять і термінів, витримано науковий стиль. Хоча написаний географом на основі власного практичного досвіду, однак робота виконана на професійному рівні, з використанням сучасних академічних видань. А за цим стоять дні і ночі наполегливої праці — уточнень, вичитувань та пошуку форм подачі. Фахівці кажуть, що робота — титанічна, і ми вітаємо цього скромного педагога з успішним увінчанням його професійних і творчих зусиль.


 

Telegram Channel