Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«Місцева влада вирішує, як мають виглядати госпітальні округи»

Волинь-нова

«Місцева влада вирішує, як мають виглядати госпітальні округи»

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров’я 54-річна Уляна Супрун (на фото) — про те, як невдовзі зміниться життя пацієнтів та лікарів, які реформи чекають українську медицину і хто за все це платитиме

Руслан КОЛОМЄЙЦЕВ



«МІЙ ДІДУСЬ ВІДМОВИВСЯ ВІД АМЕРИКАНСЬКОГО ГРОМАДЯНСТВА»
— Пані Уляно, ви — українка, але народилися у Сполучених Штатах, де зробили успішну кар’єру лікаря. Коли і чому вирішили повернутися на батьківщину дідів-прадідів?

— Історія моєї родини нерозривно пов’язана з боротьбою за Україну. У 1940-х роках мої бабці і діди брали участь у повстанській війні проти німців та совєтської влади. Тому були вимушені емігрувати. Я ходила до української школи, церкви, мала друзів-українців. Дід казав, що він — громадянин України. А коли йому пропонували американське чи інше громадянство — відмовлявся.
Уперше я приїхала в Україну в 11-літньому віці, це було за Брежнєва. Відтоді стала політично активною. Ми у США організовували мітинги, протести перед посольством СРСР на захист дисидентів та політв’язнів.
Зі своїм чоловіком зустрілась у таборі студентів. І коли одружилися, до речі, це сталось у 1991-му, в рік проголошення Незалежності, то прийняли рішення згодом оселитися в Україні. 29 листопада 2013 року, коли побили студентів, ми приїхали до Києва, відтоді й залишилися. Були на Майдані, потім почали працювати з військовими. З часом Президент надав нам українське громадянство.



«У ВИСОКОСПЕЦІАЛІ- ЗОВАНІЙ ЛІКАРНІ, РОЗТАШОВАНІЙ НА ВІДСТАНІ НЕ БІЛЬШЕ 60 КІЛОМЕТРІВ ВІД ПАЦІЄНТА, БУДЕ ВСЕ НЕОБХІДНЕ»
— А коли і як ви отримали пропозицію очолити Міністерство охорони здоров’я?

— Це сталося влітку 2016-го. В мене відбулася розмова із прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. На той момент я вже мала деякі пропозиції щодо реформ, бо співпрацювала з групою експертів із цього питання. Ми подали наш план та шляхи його втілення. І з початку серпня 2016 року мене призначили виконувачем обов’язків міністра охорони здоров’я.
— Тобто ви були готові до таких серйозних викликів?



Лікар укладатиме контракт із Національною службою здоров’я. Якщо будуть скарги на вимагання «вдячності» в конвертах — проводитимуться розслідування, накладатимуть штрафні санкції. А в разі повторного порушення контракт з таким лікарем або з медичним закладом може бути розірвано.



— Ми до того часу встигли змінити системи тактичної медицини і надання медичної допомоги військовим. А щодо реформування охорони здоров’я, була створена стратегія, але бракувало кадрів, які мали її втілювати. Почали з того, що відмінили 33-й наказ, згідно з яким кількість працівників лікарень визначалась у Києві. Разом з урядом запровадили програму «Доступні ліки», за якою пацієнти безкоштовно або з невеликою доплатою отримують препарати від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2-го типу та бронхіальної астми. Наприклад, у Волинській області на реалізацію зазначеної програми у 2017 році передбачено понад 13 мільйонів гривень.
Триває робота над впровадженням системи госпітальних округів. Скажімо, зараз у багатьох областях апарати МРТ або КТ є лише в обласних лікарнях. Згодом у кожному окрузі функціонуватиме високоспеціалізована лікарня, де можна буде отримувати такі послуги.
— То це означає, що більше закуповуватимуть обладнання в регіони?
— МОЗ разом із Кабміном розробили стандарти для госпітальних округів. А місцева влада вирішує, як ці округи виглядатимуть. Там мають бути багатопрофільна лікарня, тобто лікувальний заклад 2-го, і планова — 1-го рівня. Ідея полягає в тому, щоб замість розпорошувати інвестування у 15 районних лікарень, де є 10—20 відсотків потрібного обладнання, посилювати ті центральні заклади госпітальних округів, де буде все необхідне. І високоспеціалізована лікарня розташовуватиметься на відстані не більше 60 км від кожного пацієнта. Інші медичні заклади будуть перепрофільовані. Нам зараз дуже потрібні хоспіси, реабілітаційні та центри цілодобової невідкладної допомоги, амбулаторії.
— І скільки таких округів буде в Україні?
Місцева влада пропонує, а ми погоджуємо. Дивимось, чи вони відповідають встановленим критеріям: розміру території, кількості населення. Припускаємо, що буде приблизно 100 госпітальних округів. Зараз Кабміном затверджені 60 округів у 15 областях та Києві.



«З 1 СІЧНЯ 2018 РОКУ ВИ ЗМОЖЕТЕ САМОСТІЙНО ОБИРАТИ СОБІ Сімейного ЛІКАРЯ»
— У серпні виповнився рік, як вас призначили на посаду. Що вдалося зробити за цей час?

— Думаю, вже можна говорити, чи ефективно ми працюємо. Змінюється внутрішнє адміністрування медичних закладів, які будуть звільнені від комунальної тарифної сітки. Вони зможуть платити своїм працівникам гідні зарплати. Ті зміни, які вже відбулись у медицині і які українці побачать з 1 січня 2018 року, є революційними.
— Люди справді отримають можливість самостійно обирати лікарів?
— Так. Пацієнт вільно обиратиме будь-якого лікаря з переліку зареєстрованих у державі, що мають контракт із Національною службою здоров’я.
— Як це відбуватиметься на практиці?
— Реєстри лікарів будуть у відкритому доступі на сайті Міністерства охорони здоров’я та на сайтах наших департаментів на місцях. Якщо вам порадять хорошого фахівця, ви зможете укласти угоду з ним. Її буде зареєстровано в електронній системі Національної служби здоров’я — державної структури, яка оплачуватиме послуги лікаря. Пацієнт на первинному рівні не буде платити нічого.
— Де візьмете таку велику кількість сімейних лікарів?
— Їх у нас вже є чотирнадцять з половиною тисяч, враховуючи педіатрів, лікарів загальної практики, які можуть працювати сімейними лікарями. Кожен має вести від 500 до 2000 пацієнтів.
У селах фельдшерсько-акушерські пункти залишаться, але будуть прив’язані до лікаря, що опікатиме три або чотири села, в кожному з яких мешкає від 500 до 1000 людей. Він приїжджатиме раз на тиждень в кожне село на плановий прийом або при невідкладних станах. Разом з Адміністрацією Президента та Міністерством регіонального розвитку маємо програму щодо сільської медицини. Передбачено 4 мільярди гривень на покращення її стану.
— Коли запрацює нова система?
— Пацієнти зможуть підписувати декларації із сімейними лікарями вже з 2018 року. Одночасно ми почнемо реформи на рівні спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги. А з 2020 року повністю перейдемо на нову систему фінансування та завершимо роботу з формування медичних округів.
— Чи знищить запропонована вами реформа сумнозвісну традицію «вдячності» лікарю в конвертах?
— Лікар укладатиме контракт із Національною службою здоров’я. Якщо будуть скарги на вимагання хабарів — проводитимуться розслідування, накладатимуть штрафні санкції. А в разі повторного порушення контракт з таким лікарем або з медичним закладом може бути розірвано.
— Скільки коштів виділятимуть на лікування одного пацієнта?
— Хочу сказати, що Кабмін переходить на трирічне формування бюджету. Ми вже маємо від Міністерства фінансів дані, як буде підвищуватися сума, виділена на охорону здоров’я в наступні роки.
На 2017-й у бюджеті передбачено 55 мільярдів гривень, з яких на Волинську область буде спрямовано близько 1 мільярда 585 мільйонів гривень. А в 2020 році на медицину в Україні у державному бюджеті буде закладено 81 мільярд. Вже наступного року очікується збільшення на 10 мільярдів гривень.
— Ви задекларували майже 4 мільйони доларів статків. Коли медики в Україні будуть заробляти так само багато, як в Америці?
— Я б дуже хотіла якнайшвидше побачити, що лікарі, які працюють якісно, мають змогу підвищувати свою кваліфікацію, бути незалежними в обранні місця роботи та отримувати гідну зарплату. Це стане мотивацією для вдосконалення їхньої праці.

Telegram Channel