Курси НБУ $ 41.45 € 46.11

У ГОСТЯХ В АМЕРИКАНСЬКИХ ДОБРОДІЙНИКІВ

Працівники обласного дитячого територіального медичного об’єднання завжди з вдячністю згадують Фонд допомоги дітям Чорнобиля, президентом якого є Зенон Матківський, американець українського походження...

Працівники обласного дитячого територіального медичного об’єднання завжди з вдячністю згадують Фонд допомоги дітям Чорнобиля, президентом якого є Зенон Матківський, американець українського походження.
А розпочалася співпраця десять років тому з невеликої газетної статті, в якій йшлося про проблеми виходжування, лікування новонароджених, нестачу оснащення. Газета потрапила у США до рук подружжя Бакумів. До речі, родина пані Оксани Бакум походить з волинського села Литовеж. Напевне, це й спонукало Бакумів за власні кошти закупити деяке обладнання, а також переконати своїх колег з Фонду допомоги дітям Чорнобиля взяти об’єднання в Луцьку під опіку.
— Серед найцінніших подарунків фонду — повністю обладнаний автомобіль “швидкої допомоги”, транспортний інкубатор для недоношених новонароджених, три інкубатори для інтенсивної терапії, ультразвуковий діагностичний апарат та багато іншого для надання допомоги новонародженим. У великій мірі завдяки цьому об’єднання зараз на чільному місці в Україні за рівнем надання спеціалізованої неонатологічної допомоги,— розповідав головний лікар Валерій Руцький, який нещодавно повернувся зі США, де брав участь у науковій конференції з нагоди 15-річчя Фонду допомоги дітям Чорнобиля.
Батьки маленьких пацієнтів, яким доводилось проходити фіброгастроскопію в обласній дитячій лікарні, не надякуються. З березня минулого року ця процедура не лякає дітлахів, адже подарована фондом суперсучасна ендоскопічна система дає змогу проводити її безболісно. За вісімнадцять місяців обстежено понад двісті дітей. За допомогою американських благодійників в обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні відкрито і централізоване відділення клінічної мікробіології, лабораторія якого працює на потреби всіх лікарень області.
Валерій Руцький захоплено розповідав про прекрасних, щедрих душею людей, з якими мав змогу ближче познайомитись. Вони не є мільйонерами. Дехто з них зізнавався, що навіть ремонт у помешканні робить самотужки, аби тільки заощадити гроші на допомогу українським дітям. У січні обласне дитяче територіальне медичне об’єднання знову отримає від фонду благодійний вантаж на суму 50 тисяч доларів. А всього за п’ятнадцять років існування Фонд допомоги дітям Чорнобиля передав у різні області України медичного обладнання на 50 мільйонів доларів.
Головний лікар обласної дитячої лікарні на науковій конференції, куди запросив його фонд у числі кількох провідних фахівців з України, мав змогу поспілкуватися з професором Володимиром Вертелецьким, директором Українсько-американської програми запобігання вродженим вадам розвитку, яка успішно реалізовується на Волині.
— В Америці мене застав другий тур виборів Президента. Побачене біля консульства у Нью-Йорку, куди я приїхав голосувати, справило велике враження. Здалеку було чути українські пісні, люди прийшли в національному вбранні, мали піднесений настрій. Я ще раз відчув, що там, за океаном, Україна має багато щирих дочок і синів,— підсумував сказане Валерій Руцький.
Оксана КРАВЧЕНКО.
Telegram Channel