Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Зацвів ірис в осінньому саду

Волинь-нова

Зацвів ірис в осінньому саду

Якби хтось про таке розповів раніше — не повірила б, хоч у дитинстві доводилось бачити, як восени в батьківському саду квітувала вишня. Цьогоріч же — це диво повсюди: у знайомих цвіте яблуня, на вишні в сусідки з'явились «зелепухи» (теж, звичайно, після цвіту), перед моєю хатою кілька невеликих суцвіть подарував кущ спіреї… Але щоб півники!..

Наталя ГАТАЛЬСЬКА


На великій моноклумбі у вигляді підкови цвітуть два сусідні кущі ірисів. На одному стебло має чотири квітки, другий тішить зір п’ятьма бутонами і квітами. Колір цвіту — світлий: блідо–бузкова гофрована пелюстка, а середина — біла з яскраво–жовтим «язичком». Розмір квітів великий, як і навесні. Дивина та й годі. Шкода, що назва сорту не відома.



Як побачила на своїх ірисах бутони вперше — не думала, що зможуть розпуститись. Адже незадовго до цього почала готувати свій квітник до зими.



Як побачила на своїх ірисах бутони вперше — не думала, що зможуть розпуститись. Адже незадовго до цього почала готувати свій квітник до зими: на більшості півоній та півників зрізала листя. А тут такий несподіваний подарунок! Вирішила сфотографувати перші квіти. Але як вказати на пору цвітіння? Зробила спробу зазнімкувати разом із кущиком розквітлого пізньоцвіту осіннього, який росте неподалік, але відстань виявилась завеликою. Тоді за підказкою «Волині–нової» поклала поруч останній номер цього періодичного видання за 12 вересня 2017 року.
Можливо, хтось із любителів ірисів — читачів нашої газети — вже стикався з подібним явищем: адже кожне правило має виняток. А може, це особливий сорт іриса, який цвіте двічі на рік?
с. Затурці
Локачинського району.


Від ведучої рубрики:
Кілька літ тому порадував осіннім квітуванням й один із моїх ірисів. Тоді ж я вичитала, що існують сорти, які цвітуть двічі за сезон. Але постало запитання: якщо це сортова особливість, то чому вона не повторюється щороку? За консультацією вирішила звернутися до вельми досвідченої квітникарки, неодноразового автора і героя наших публікацій Галини Усійчук із села Милуші Луцького району. Ось що розповіла Галина Кирилівна:
— Сорти, що цвітуть двічі за сезон, і справді існують. Є вони і у вас, і у мене. Щоб зрозуміти поведінку рослини, треба знати особливості її розвитку. У першій половині сезону іриси живляться за рахунок свого потужного кореневища. Якщо кущ великий і закладено, скажімо,
12 квітконосів, а поживи на всіх бракує, то зацвітає десять, решта перебуває у сплячці, рослина ж хитра. У другій половині літа нереалізована лопатка отримує поживні речовини з грунту, додаткову вологу і зацвітає.
Оскільки ж іриси ростуть на різних грунтах, у різних умовах, то й зацвітають вдруге у різний час, або й зовсім не зацвітають. Це залежить і від погодніх умов, і від догляду. Навіть якщо дощів було достатньо, то глинисті грунти утримують вологу, а піщані — не дуже. Одного сезону ви свій квітник підживили, а іншого — полінувалися. Словом, і осіннє цвітіння ірисів — зовсім не дивина, але воно залежить від збігу позитивних обставин.


 

Telegram Channel