Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Цьогоріч тварини вже покусали понад 800 волинян

Волинь-нова

Цьогоріч тварини вже покусали понад 800 волинян

Скажімо, кілька днів тому скажений кіт покусав дитину в Ратному

З настанням холодної пори року, коли в пошуках їжі тварини (особливо бродячі) підходять ближче до житла, зростає ймовірність їх контакту з людьми. Саме осінніми місяцями зростають звернення громадян за медичною допомогою з приводу укусів людей тваринами. На  сьогодні за медичною допомогою звернулось вже понад 800 волинян, повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.



З настанням холодної пори року, коли в пошуках їжі тварини (особливо бродячі) підходять ближче до житла, зростає ймовірність їх контакту з людьми.



Найбільше звернень за медичною допомогою реєструється, як правило, в містах Луцьку і Нововолинську, а також Ковельському, Ківерцівському та Луцькому районах.


Небезпеку становлять укуси, нанесені саме бродячими, особливо скаженими тваринами. На сьогодні в області сказ підтверджено у понад 40 тварин. Найбільше їх зареєстровано у В.Волинському (6), Горохівському районах (5 випадків); по 3 випадки сказу підтверджувалось в Ківерцівському, Луцькому, Любомльському, Любешівському та Ратнівському районах.


 Вже на початку жовтня підтверджено сказ собаки, доставленої із села  Федорівка, В.Волинського району. Лікарями  лабораторного центру на місці проводиться епідрозслідування з метою виявлення кола контактних осіб із скаженою свійською твариною.


Прикладом такого епідрозслідування є випадок у смт. Ратне в кінці вересня, де бродячий кіт покусав дитину. В ході епідрозслідування встановлено, що тварина загинула від сказу.  В такій ситуації лікарями — епідеміологами районного лабораторного центру виявлено контактних осіб, які проходять курс  профілактичного лікування. Селищному голові рекомендовано провести відлов бродячих тварин, ветеринарна служба проводить вакцинацію свійських тварин. Також про небезпеку сказу інформовано населення через пресу району.


Враховуючи вищезазначене, лікарі обласного лабораторного центру застерігають про небезпеку контактів з підозрілими тваринами, особливо дикими чи бродячими. А в разі такого контакту – негайно звернутисьдо медичної установи за місцем проживання для вирішення питання подальшого лікування. Всі постраждалі  особи від укусів тваринами (в т.ч. ослизненні шкіри) – обов’язково проходять курс антирабічного лікування.


Важливо на місцях проводити імунізацію проти сказу всім домашнім тваринам, а в разі зміни поведінки у тварини – ізолювати таку тварину і негайно звернутись до ветеринарів.


Лікарі – епідеміологи радять: завжди проводити щеплення своїм домашнім улюбленцям, а постраждалим від укусів тваринами — виконувати рекомендації лікарів, ні в якому разі не відмовлятись від щеплень, як єдиного запобіжного заходу вберегтись від сказу.

Telegram Channel