Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Луцьку розпочала роботу XVIII Міжнародна конференція імені академіка Михайла Кравчука, присвячена 125-й річниці від його дня народження (фото та відео)

Волинь-нова

У Луцьку розпочала роботу XVIII Міжнародна конференція імені академіка Михайла Кравчука, присвячена 125-й річниці від його дня народження (фото та відео)

Захід продовжить роботу у НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» (м. Київ)

Олександр ДУРМАНЕНКО


Фото автора


Відео Олександра ПІЛЮКА


 


7 жовтня 2017 року у конференц-залі Бібліотеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі України зібрались науковці, студенти та вчителі, які вивчають математику. Саме в цій галузі науки здобув світове визнання син Волині – Михайло Пилипович Кравчук. Репресії радянської влади, які призвели до засудження вченого на 20 років в’язниці та 5 років таборів, призвели до забуття імені та здобутків науковця на довгі роки. Однак, з 1992 року завдяки просвітницькій роботі академіка Віри Вірченко, почали проводитись міжнародні конференції з математики імені Михайла Кравчука. Багато вітчизняних вчених тоді вперше відкрили для себе ідеї математика, які в США, Японії, інших країнах були визнані революційними в таких галузях, як інформатика та проектування обчислювальних машин, космонавтика, криптографія тощо.





Михайло Кравчук відомий ще й тим, що першим почав писати підручники з математики українською мовою



Цьогоріч, вже XVIII міжнародна конференція, до організації якої доєднались провідні навчальні заклади України – особлива, адже саме в 2017 році минає 125 років з дня народження академіка Михайла Кравчука.


У вступній промові гість конференції Володимир Віталійович Ковтунець – перший заступник міністра освіти й науки України наголосив на інтелектуальному внеску, який зробив Михайло Кравчук та окреслив подальші перспективи української математики.


Він відзначив високий науковий потенціалі вітчизняних учених, однак, в той же час, підкреслив розуміння того, що галузь потребує серйозної підтримки від держави. Як засвідчило пленарне засідання, посадовець є не лише почесним гостем заходу, адже свого часу закінчив фізико-математичний факультет, здобув звання кандидата наук та доцента. І як довела його активна участь у фахових дискусіях – ці звання не лише «на папері».




Учасників конференції привітали ректор СНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан, професори Юрій Харкевич, Микола Працьовитий, Олег Клесов, Андрій Бомба та інші поважні гості.





  


Учасники конференції відвідають батьківщину Михайла Кравчука — село Човницю.  А 9 та 10 жовтня наукові читання перенесуться до Київського політехнічного університету імені Ігоря Сікорського де й будуть проводитись за такими напрямками як: І. Диференціальні та інтегральні рівняння, їх застосування. ІІ. Алгебра. Геометрія. Математичний аналіз. ІІІ. Теорія ймовірностей та математична статистика. ІV. Математичне моделювання, обчислювальні методи та інформаційні технології. V. Історія і методика викладання математики та інформатики.





Пропонуємо Вашій увазі відеозапис доповідей, які прозвучали на пленарному засіданні:



Telegram Channel