Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

УКЛІН І ХВАЛА ВОЛИНСЬКИМ ВИБОРЦЯМ

На Волині за Віктора Ющенка проголосувало майже 91 відсоток виборців. Це четвертий показник в Україні! На жаль, і на цей раз виборцям довелося звертатися в суди...

Високу активність на виборчих дільницях і громадянську зрілість продемонструвала Волинь
Що поробиш, якщо так хочеться урочисто сказати: наші волинські виборці — найкращі! Напевне, так можуть говорити і в багатьох інших регіонах, але мені довелося спілкуватися саме з нашими виборцями, чути розповіді про прямо-таки героїчні зусилля наших свідомих, патріотично налаштованих громадян і тих, що голосували, і тих, що забезпечували організацію виборів. Якщо наша молодь безстрашно атакувала владу з наметових містечок в Києві і Луцьку, то старше покоління волинян не менш відважно долало відстань від домівок до виборчих дільниць, бо їм вона давалась важко. Можна тільки порадіти, що молитва лучанки інваліда І групи Ганни Тимофіївни Мартинової та багатьох-багатьох людей похилого віку дійшла до Бога, і ми мали, вважай, осінню погоду. І ось учасник війни Ганна Тимофіївна, не викликаючи додому автомобіль, самотужки дісталася до виборчої дільниці № 16 і проголосувала за того кандидата, котрому, як вона каже, більше за всіх політиків довіряє.
Секретар дільничної виборчої комісії № 133, що в Ківерцях, Любов Присяжнюк розповіла таке:
— Не тільки мені сльози навернулися на очі, коли привезли кремезного мужчину Віталія Петровича Бардася, інваліда І групи, людину без обох ніг. Дістатись в приміщення йому все одно було важко, я попросила дозволу спостерігачів, щоб він проголосував на вулиці. Віталій Бардась зареєстрований у Ківерцях, у домівці сестри, а проживає у Борохові. Минулого разу він голосував за відкріпним талоном. А тепер практично це було неможливо. Але він дуже хотів, щоб його голос був врахований...
Скільки стареньких, не надіючись на підвезення транспортом, самі намагалися дістатися на дільниці. І навіть не в тому річ, за кого вони проголосували (хоча це теж дуже важливо!). Суть в тому, що ці обездолені люди нарешті відчули, що «разом нас багато, нас не подолати», що їхній голос потрібний, бо, чесно кажучи, найстрашніше було в останні роки чути слова: «А все одно від нас нічого не залежить».
На жаль, і на цей раз виборцям довелося звертатися в суди, хоча масштаби розгляду цих справ були невеликі. У Ківерцівський суд на п’ятнадцяту годину звернулося п’ятнадцять чоловік, а під час першого туру голосування — 800. На цей раз добре попрацювала міська рада під керівництвом Леонтія Семенюка, активісти виборчого штабу Віктора Януковича. І все ж, не побачивши себе втретє (!) в списку, як ось це трапилося з мешканцями Рожища Наталією Кавкою, Оксаною Мар’юк та іншими, вони вперто прямували в суд. Це ж яке треба мати терпіння. Слава їм усім за розуміння важливості доленосного вибору. І в Рожищенському суді суддя Олександр Пазюк швидко задовольняв скарги і попросив особливу подяку скласти юридичній клініці «Ad Astra», яка направила студентів-консультантів, і людям не довелося навіть власноруч заповнювати заяви.
А скільки довелося бачити таких дружних сімей, як ось Владислав та Ольга Дорошенки з дітьми Мартою і Яном з села Зміїнець Луцького району, що з гідністю виконували громадянський обов’язок. Телевізійники відразу навели свої камери на маленьку дівчинку та її велику ляльку, котра теж наряджена в плаття помаранчевого кольору.
— Ми голосуємо за достойне майбутнє дітей, які б отримали нормальну освіту і користувалися повагою в світі, — впевнено сказав батько.
І хоч не багато, але все ж були люди, які в якійсь мірі постраждали, бо не змогли проголосувати. Зокрема, йдеться про тих, хто мав відкріпні талони.
Від душі шкода харківських спостерігачів, певне, дуже порядних людей Зінаїду Восконян та Михайла Бодяна, які перебували на рожищенській дільниці № 161, бо вони не змогли проголосувати. До речі, вони висловлювали велику подяку волинянам за їхню гостинність. В принципі, мабуть, така ж доля чекала спостерігачів від обох претендентів по всій країні. Відбувся, так би мовити, «розмін» — ніхто не виграв. Адже навіть якби спостерігачі зареєструвалися завчасно, то для голосування виділялася лише одна дільниця в територіальному окрузі. Така ціна за фальсифікацію виборів у попередніх турах.
Ще ніколи стільки не було спостерігачів на Волині. У Ківерцівському районі, наприклад, було 42 посланці з Харкова, 15 — з Польщі, 10 — з Російської Федерації, 8 — з Франції, 5 — з Швеції... Спостерігачі, з якими довелося спілкуватися, залишилися задоволеними ходом виборів.
На Колківській виборчій дільниці № 7 територіального виборчого округу № 23 її голова Ніна Теслюк розповіла про свої біди:
— Ми опинилися серед двох вогнів. У Колках є немало хворих старих людей, не інвалідів першої групи, але лежачих, після інсульту тощо. Їх неможливо привезти на дільницю в автомобілях. Рішення Конституційного суду надійшло в суботу, коли люди не змогли вже взяти потрібні медичні довідки. Мені їх шкода.
Слід сказати, що в Колках для підвезення людей головний лікар Олександр Янчик виділив навіть «швидку допомогу» з фельдшером Миколою Ільчуком, селищним головою Олександром Рейкіним було залучено транспорт установ, індивідуальні автомобілі. Не можу не відзначити героїзм (інакше слово не спадає на думку) членів дільничної комісії № 6 — педагогів, конторських працівників, викладачів і майстрів училища механізації. Цим жінкам довелося сидіти за столами на цементній підлозі в неопалювальному залі Колківського вищого професійно-технічного училища механізації.
Зранку на виборчій дільниці в Милушах Луцького району голова обласної ради Василь Дмитрук, який сюди прийшов голосувати з дружиною, синами і невісткою, сказав, що тепер впевнений: вибори пройдуть спокійно. Василь Павлович повідомив таку інформацію:
— Напередодні голова Верховної Ради Володимир Литвин особисто надіслав листа, в якому просив забезпечити контроль за рухом пасажирського транспорту, дотриманням графіків, щоб люди могли вільно і спокійно виявити свою громадянську позицію на виборах. Я сьогодні мав розмову з працівниками Верховної Ради і запевнив, що в нас зроблено все можливе. Зокрема, створені диспетчерські пункти в містах і виділені автомобілі на кожну дільницю для того, щоб людей могли підвезти.
Голова обласної ради висловив впевненість, що не буде допущено ніяких порушень законодавства, а правоохоронці забезпечать належну охорону громадського порядку.
В зв’язку з цим на прохання кореспондента «Волині» Василь Павлович так прокоментував невмотивовані заяви на зборах міліції після рішення обласної ради про недовіру начальнику УВС в області:
— Рішення прийнято в межах компетенції обласної ради і чинного законодавства. Факти, які мали місце, під час передвиборчої агітації незаперечні і треба мати мужність це визнати. Сесія відбувалась у п’ятницю, а збори організували вже в понеділок. Люди навіть не знали, про що йде мова, не маючи часу для аналізу. На жаль, нас ніхто не запросив для участі в зібранні. До речі, на сесії керівники мали можливість висловити свою думку, щось уточнити чи заперечити. Я певний, що час розставить усе на свої місця. А якщо хтось вважає рішення неправомірним, то для цього є механізм опротестування. Поки що ніяких даних про це ми не маємо.
Можна лише сказати, що, як і передбачав голова обласної ради Василь Дмитрук, вибори на Волині пройшли активно і організовано.
Хотілося б закінчити ці святкові нотатки щирим віршиком з учнівського плаката: «З Новим роком та Різдвом», який висів при вході на Колківську виборчу дільницю № 6:
Хай серце радіє,
Душа хай співає,
А настрій святковий
Весь рік не зникає.
Олександр НАГОРНИЙ.
Telegram Channel