Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЛЮ

Процес виготовлення і видачі селянам державних актів на землю на Волині триває уже не один рік. Але дотепер він має не упорядкований, а стихійний характер...

Процес виготовлення і видачі селянам державних актів на землю на Волині триває уже не один рік. Але дотепер він має не упорядкований, а стихійний характер. Це, певною мірою, пов’язано з тим, що не у кожному населеному пункті пайовики прагнуть господарювати індивідуально, і не всі поспішають з виготовленням державних актів. Багато хто, як і жителі села Терешківці, що на Горохівщині, які надіслали на адресу редакції листа, сподівались, що органи місцевої влади виготовлення державних актів організують централізовано. Але сільські ради не завжди хочуть брати на себе клопоти. Така ситуація викликає занепокоєння у селян, які хвилюються, чи не відберуть у них землю, поки вони виготовлятимуть документацію на право власності.
Щоб прояснити ситуацію, ми звернулися до заступника начальника головного управління земельних ресурсів Якова Дерлюка. Він розповів, що виготовлення технічної документації, необхідної для одержання державних актів, розпочалося з часу прийняття постанови Верховною Радою у 1990 році. Вона зобов’язувала підприємства, установи і організації, які користуються земельними ділянками, переоформити право власності. Селяни масово розпочали виготовляти державні акти після розпаювання земель сільгосппідприємств. Відтоді дія постанови продовжувалась кілька разів. Востаннє — 18 лютого нинішнього року. Тепер вона дозволяє оформляти право власності на землю до 1 січня 2008 року. Земельні сертифікати, які мають селяни, є правовстановлюючими документами і будуть дійсними до моменту виготовлення власником землі державного акта.
Усі клопоти, що стосуються виготовлення і видачі державних актів на Волині, взяли на себе тридцять чотири суб’єкти підприємницької діяльності, які мають ліцензію на виконання землевпорядних робіт. За їхнім посередництвом 146 тисяч 139 волинян уже виготовили державні акти на землю, а це 62,4 відсотка усіх, хто володіє земельними сертифікатами.
Щоб пришвидшити і полегшити процес виготовлення документації, що засвідчує право власності на землю, два роки тому керівництво області запросило до співпраці Проект підтримки приватизації землі в Україні, який спонсорується Сполученими Штатами Америки. Його дія розповсюдилась на ті райони, в яких виготовлення актів відводу землі в натурі на той час знаходилось на початковій стадії. Проект визначив перелік господарств у Горохівському, Локачинському, Ківерцівському, Ратнів­ському, Володимир-Волинському та Маневицькому районах, з якими буде працювати. Потім провів тендер серед організацій, які займатимуться виготовленням державних актів. Його виграли волинський госпрозрахунковий центр науково-технічних послуг та товариство з обмеженою відповідальністю “Переяславське”, яке знаходиться у Києві.
Робота по виготовленню документів пригальмувалась тоді, коли виникло питання з державною реєстрацією актів, яку передбачав указ Президента. Тривалий час не вдавалось з’ясувати, за чий рахунок вона має відбуватись і скільки це буде коштувати. За словами Якова Дерлюка, ця проблема знайшла своє вирішення. Тепер державну реєстрацію актів відводу землі в натурі здійснює Центр державного земельного кадастру. Згідно з наказом, який отримав Центр, вартість реєстрації становить 18 гривень. Їх сплачує власник земельної ділянки. Що ж до вартості самого державного акта, то спочатку вона визначалась Законом “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування агропромислового комплексу” і становила не менше п’яти неоподатковуваних мінімумів, тобто 85 гривень. На практиці зі встановленням вартості за виготовлення документа виникало багато непорозумінь. Кожна організація запроваджувала свої розцінки.
Яків Дерлюк розповів, що тепер це питання врегульовано. За виготовлення державного акта на землю організації мають право брати не більше 150 гривень (це при тому, що господарство, для ведення якого виділена земля, розташоване на одній ділянці, якщо ж воно розміщене на двох, — сума збільшується на десять відсотків). Ті землевласники, які виготовляють державні акти за посередництвом проекту, отримують їх безкоштовно.
Особливих перепон, які б заважали власникам земельних ділянок виготовляти державні акти на землю, нема. Головне — бажання.
Однак на сьогоднішній день уже є не поодинокі випадки, коли селяни відмовляються від права власності на землю. Справа в тому, що людина, яка має державний акт на землю, позбавляється можливості користуватись субсидією, її сім’я не може отримувати державну допомогу як малозабезпечена. Крім того, з такого селянина утримується податок на прибуток навіть тоді, коли земельний пай перебуває в оренді. На думку фахівців, усе це певною мірою гальмує процес виготовлення державних актів на землю.
Олена ДУДКЕВИЧ.
Telegram Channel