Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Українець збудував енергоефективний будинок і платить лише 100 гривень у місяць

«Сoma.in.ua»

Українець збудував енергоефективний будинок і платить лише 100 гривень у місяць

Мешканець Тернопільщини збудував собі незвичайний енергоефективний будинок у вигляді півкулі. У помешканні комфортно і тепло, а родина не знає, що таке захмарні тарифи за комунальні послуги

Вже сім років умілець Павло Банников живе у будинку, який збудував сам з екологічних матеріалів – дерева, соломи, чорнозему, каменю. Помешкання креативне, просторе, а головне – енергоефективне. Розташований такий будинок в Баранівці неподалік Бережан. Господаря не хвилюють ціни на газ і на скільки взимку зростуть комунпослуги, пише «Сoma.in.ua».

Свій дім він опалює дровами завдяки енергоощадній печі, вода є із власної свердловини, платити доводиться лише за електроенергію – близько 100 грн у місяць.

За основу свого будинку чоловік взяв креслення куполів Фуллора, яке побачив в інтернеті. Будівництво обійшлося у 5 тисяч доларів, ще дві тисячі витратив на внутрішнє оздоблення.

Називають летючою тарілкою

 

 Як тільки не називають будинок Павла Банникова – юртою, летючою тарілкою. І справді, помешкання виглядає космічним. Здається з нього так і вийдуть інопланетяни. Подивитися на диво-дім часто приїжджають туристи.

— Їздять сюди як по свячену воду, вже навіть трохи набридли, — зізнається господар. Павло Банников – інженер-будівельник, художник-дизайнер.

У чоловіка просто золоті руки. Він займається декором будинків, офісів, ресторанів, розмальовує церкви, робить енергоощадні печі-каміни. Його роботи є в різних містах України та за кордоном. А побачивши його будинок-півкулю, люди просять збудувати такий і собі. Такі будинки за проектом пана Банникова вже з’явилися у Чернівцях, Івано-Франківську, Польщі.

Може розміститися ціла родина

За основу свого будинку чоловік взяв креслення куполів Фуллора, яке побачив в інтернеті. Будівництво обійшлося у 5 тисяч доларів, ще дві тисячі витратив на внутрішнє оздоблення.

 

 — Фундаменту тут нема як такого, — каже пан Павло. – В яму я кинув мішки з сумішшю цементу і піску в пропорціях 1:10. Вони вбирали вологу і потім перетворились в камінь. Ось на цьому і стоїть будинок, досить міцно. Стіни зроблені з дощок, з соломою всередині. До речі, миші їх не їдять. Вони там не живуть, бо у колючій соломі їм некомортно. В звичаній сільській хаті мишей більше, а тут нема.

У чоловіка просто золоті руки. Він займається декором будинків, офісів, ресторанів, розмальовує церкви, робить енергоощадні печі-каміни. Його роботи є в різних містах України та за кордоном.

У будинку-півкулі Павло Банников живе разом з дружиною. У такому помешканні, як каже він, може спокійно оселитися і більша родина. Тут є всі зручності, — ванна, туалет, кухня, три відділення для спальні. Загальна площа двоповерхового будинку — 126 м. кв., діаметр – 9 метрів. Будинок створений так, що весь простір всередині відкритий.

— Меблі я теж зробив сам. Тут нема нічого купленого. До речі, ліжка ми спершу навіть підігрівали і спали як на печі, — каже пан Павло. — А тепер переробили піч, бо спекотно. На другому поверсі ніхто не живе. Там тримаємо банки, сушимо трави, гриби.

Спалює неповну машину дров

Обігріває помешкання енергоефективна слов’янська піч, яку придумав господар. У ній можна пекти хліб, готувати різні страви. Також піч гріє воду в системі для ванної.

— Уявіть, за рік я спалюю неповну машину дров на площу 126 м. кв , тоді як для обігріву звичайного будинку на 50 м. кв використовують в три рази більше дров, ніж я, — каже Павло Банников. — Комунпослуг я не плачу. Дрова є, вода є. На вулиці є піч для випічки хліба, тандир. Хіба за світло – 100 грн місць. У мене є розробка, яка дозволяє отримувати електроенергію з тепла печі. Можна встановити і сонячні батереї.

Але наразі використовувати електроенергію дешевше. Раніше Павло Банников жив в місті, але каже, що життя в еко-будинку на лоні природи не порівняти з жодними міськими квартирами.

— Тут зручно, приємно. В місті людина не відпочиває. Приходиш з роботи і нема тої зони комфорту, — каже він. — А тут круглий простір дає відчуття свободи, нічого не давить, тиша , -ідеальний відпочинок. Другий поверх – хороше місце для медитації. Кругла сфера накопичує енергію . І якщо, наприклад, в будинку не палити, то всередині купола всерівно буде тепліше.

Обігріває помешкання енергоефективна слов’янська піч, яку придумав господар. У ній можна пекти хліб, готувати різні страви. Також піч гріє воду в системі для ванної.

Приклад будинку Павла Банникова свідчить про те, що можна збудувати комфортне житло, не витрачаючи великих сум. Також будинок виглядає нестандартно і дозволяє економити на опаленні. А ще будівляє цілком екологічна і ніколи не завдасть школи довкіллю.

— Навіть якщо цей будинок закинути, він просто зігниє, — каже чоловік. — У стандартних будинках використовують бетонні блоки, пластмасау, — це все розкладається десятки років. А тут набагато простіше.

Telegram Channel