Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Волині 40 тисяч хворих на грип

Волинь-нова

На Волині 40 тисяч хворих на грип

Відбулася нарада у голови Волинської обласної державної адміністрації у відеоселекторному режимі на котру запрошувались голови райдержадміністрацій, міські (міст обласного значення) голови, керівники виконавчих комітетів міських рад, територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій

На нараді з доповіддю «Про проведення санітарно-епідеміологічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню й поширенню грипу та ГРВІ на території області» виступила в.о. директора  ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» Н.Янко, повідомляє «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

За оперативними даними з початку епідемічного сезону (02.10.2016 – 04.12.2017 року) в області  зареєстровано понад 40 тис. хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, вже перехворіло до 4 % населення.

Зокрема, Наталія Янко зазначила, що в даний час в області спостерігається тенденція до росту захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Підйом захворюваності, котрий ми зараз спостерігаємо, відбувається за рахунок групи респіраторних інфекцій. Стан епідситуації щодо грипу та гострі респіраторні вірусні інфекції знаходиться під постійним контролем лікарів-епідеміологів області.

За оперативними даними з початку епідемічного сезону (02.10.2016 – 04.12.2017 року) в області  зареєстровано понад 40 тис. хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, вже перехворіло до 4 % населення.

Із загальної кількості захворілих понад 65% становлять діти віком до 17 років, перехворіло 11% дитячого населення. За цей же період госпіталізовано понад 1,2 тис. хворих, 75% з яких  діти  до 17 років.

Захворюваність в епідсезоні 2017 – 2018 рр. в даний час не  перевищує рівень аналогічного періоду минулого епідемічного сезону.

Протягом останнього тижня на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в області  захворіло понад 5,5 тис. осіб, що на 6,5% більше, ніж попереднього. На сьогодні показник захворюваності нижчий від розрахункового епідемічного порогу на 31,8%. Перевищення епідемічного порогу не зафіксовано в жодному з районів та міст області. Найвищі  показники захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції зареєстровано в Камінь-Каширському, Маневицькому районах, містах Луцьку та Нововолинську, найнижчий – в Іваничівському, Локачинському та Ратнівському  районах. Із числа хворих діти до 17 років становили понад 67%.

Захворюваність в епідсезоні 2017 – 2018 рр. в даний час не  перевищує рівень аналогічного періоду минулого епідемічного сезону.

З метою встановлення збудника, котрий циркулює у Волинські області, нами проводиться вірусологічний моніторинг. Вірусологічна лабораторія ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» є єдиною в області лабораторією,  котра входить в національну лабораторну мережу епіднагляду за інфекційними вірусними захворюваннями. Необхідно звернути увагу, що усі лабораторні відділи отримали ліцензію на здійснення медичої практики, а лабораторії акредитовані, у встановленому законодавством порядком, в системі ISO, як і усі лабораторії лікувально-профілактичних закладів. З початку епідсезону 2017-2018рр. проведено близько 240 досліджень на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, віруси грипу поки що не виявлено. На сьогодні в області домінують збудники гострих респіраторних захворювань (віруси парагрипу, аденовіруси, риновіруси та інші).

Проте, в Україні у 9 випадках уже виявлено віруси грипу: Харківська область – сезонний грип А, Сумська  — сезонний грип В, Хмельницька — сезонний грип А та А(Н1N1)пандемічний).

Враховуючи неблагоприємний епідемічний  прогноз, тенденцію до росту захворюваності грипом та ГРВІ у доповіді вказано на епідемічні ризики, необхідність вжиття профілактичних та протиепідемічних заходів, що потребують посиленої уваги органів влади, керівників, власників підприємств, закладів, установ та організацій в частині  запобігання  захворювання на грип та ГРВІ, збереження  здоров’я громадян.

Telegram Channel