Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ДІМ, У ЯКОМУ РОСТЯТЬ ТАЛАНТИ

Діти Володимира-Волинського мають свій Центр позашкільної освіти, який пропонує їм на вибір заняття у 57-и гуртках

Діти Володимира-Волинського мають свій Центр позашкільної освіти, який пропонує їм на вибір заняття у 57-и гуртках

У 2000 році у Володимирі-Волинському відбулася реорганізація позашкільних закладів — Будинку школяра, Станції юних техніків, Станції юних туристів та Станції юних натуралістів — і створено єдиний Центр позашкільної освіти. Відтоді у Центрі діють чотири відділи: художньо-естетичний, туристсько-краєзнавчий, еколого-натуралістичний, технічний з школою “Пізнайко” та філією Малої академії наук. Місцева влада знайшла відповідне приміщення, де всім вистачає місця. Це колишній дитячий садочок. Щоправда, довелося проводити реконструкцію приміщення, пристосовувати його відповідно до профілю діяльності.
Заняття проходять у 57 найрізноманітніших гуртках, де можна розкрити свої здібності і уподобання. Випало побувати на занятті школи “Пізнайко”. Його вела викладач англійської мови Наталія Тіщенко. А її підопічними були 15 дітей, котрі у вересні стануть першокласниками. Треба було тільки чути і бачити, як, наприклад, Ольга Жуйвода, Діана Колюка, Сергій Юнак відповідали на запитання викладача, як розповідали про себе, свою родину англійською мовою. А ще хлопчики і дівчатка, які ходять у школу “Пізнайко”, займаються ритмікою, малюванням, вчаться письма.
По праву може гордитися Центр студією, де юні таланти можуть записати пісні, фонограми, де готуються до участі в обласних та всеукраїнських конкурсах. Завідуючий художньо-естетичним відділом Андрій Кошляцький разом з Володимиром Музиченком, іншими ентузіастами обладнали музичну студію переважно власною апаратурою. З приємністю називають тут своїх вихованців, які не раз здобували відзнаки на пісенних змаганнях. Це, зокрема, Тетянка Музиченко, Аліна Жук, Ганна Матвійчук, Яна Радзівіл, Анастасія Кравченко, Тетяна Трушик, Ірина Ярощук, Наталія Василюк та інші. До успіху юних талантів, звичайно, причетні не лише ентузіасти, які працюють у студії, а й наставники юних, які займаються з ними у Центрі вокалом, зокрема, Жанна Орендовська, Галина Тюрікова.
І керівники Центру — директор Олександр Плисюк, його заступник Раїса Власюк і діти добрі слова говорять про кожного з 38 керівників гуртків, які допомагають юним жителям міста розкрити свої обдаровання. Важко уявити Центр без гуртка народних танців “Веселка” під керівництвом Марії Буховецької, а учасники гуртка бального танцю навперебій хвалять свого керівника Ірину Чикало. Валентина Новосад із юними зоологами створила оригінальний “живий куточок”, куди з радістю приходять діти.
А такої кількості найрізноманітніших вазонів ще ніде не доводилося бачити у подібних закладах. Це суцільний розмаїтий зимовий сад — гордість і дорослих, і дітей.
Цікавими справами займаються понад 1600 дітей у своєму Центрі. Головною проблемою є недостатнє фінансування. Найбільш популярні гуртки, зокрема такі, як сольного співу, гри на музичних інструментах, танцювальні, “Панночка”, “Чарівне дзеркальце”, “Природа крізь призму англійської мови», школа “Пізнайко”, платні. Але плата від трьох до десяти гривень за місяць проблеми не вирішує. Нелегко живеться технічним гурткам. Дуже дорого вартує різне технічне обладнання, з якого можна створити діючі моделі. Досі у Центрі не мають свого комп’ютерного класу.
Нема змоги центр відповідно умеблювати — знову ж таки через нестачу коштів. Користуються іноді такими, що годяться хіба на музейні експонати.
Власне, коли бачиш загалом гарний дитячий Центр, викладачів-ентузіастів, обдарованих дітей, то мимоволі думається — ну коли вже в нашій державі знайдуться гроші на дітей, на їх улюблені справи.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel