Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ЧОМУ В ДЕРЖАВТОІНСПЕКЦІЇ НЕ ЛЮБЛЯТЬ РЕВІЗОРІВ?

Це велике упущення з боку законодавця, що управління держ­автоінспекції не має права фінансуватись за рахунок спонсорів. Думається, що працівників ДАІ чи митників давно слід перевести на госпрозрахунок.

Ц е велике упущення з боку законодавця, що, наприклад, управління держ­автоінспекції не має права фінансуватись за рахунок спонсорів. Думається, що працівників ДАІ чи митників давно слід перевести на госпрозрахунок. Тобто створити такі своєрідні вільні закриті економічні зони.
Вважай, кожен автомобіліст при нагоді охоче надає спонсорську допомогу інспекторам. Але оскільки бажаючих фізичних та юридичних осіб посприяти ДАІ занадто багато, то, схоже, вже вишикувалась черга. Принаймні, в ДАІ УМВС України у Волинській області на рахунок “Суми за дорученнями” отримано спонсорської допомоги на загальну суму 49,9 тисячі гривень, які використовувались на власний розсуд начальством. Контролерам-ревізорам, які проводили ревізію, інформації про цільове призначення отриманих коштів не представлено. Купляли матеріали, оплачували витрати на утримання транспорту тощо. Хоча таким “цільовим призначенням” міг бути бенкет з небаченим асортиментом рибних та інших делікатесів, які влаштовували якось керівники цієї установи для представників ЗМІ. Деяким знайомим колегам-журналістам і досі гикається.
А, можливо, таким спецпризначенням можна вважати виготовлення настінних календарів з портретами (а ля Делон!) останніх начальників управлінь Володимира Томчишина та Юрія Данькова. Власне, цим і відзначились ці та інші приїжджі керівники — монументальними забавками-календарями та ще отриманням чергових звань. Чомусь наша прикордонна область стала плацдармом для кар’єрного росту варягів. Тим більше, що в останні роки їх ніхто не турбував якимись перевірками чи ревізіями. Було, очевидно, накладено табу з високих інстанцій. Тож вони й розгулялись.
Досить зацитувати окремі місця з повідомлення КРУ в області: “Ревізією встановлено порушення у формуванні та виконанні кошторисів доходів і видатків установи, використанні бюджетних коштів та державного майна, веденні касових операцій і бухгалтерського обліку, які призвели до недотримання фінансових ресурсів на 12,4 тисячі гривень, фінансових порушень, що принесло збитків на суму 15,1 тисячі гривень, та інших порушень фінансової дисципліни на 709,6 тисячі гривень”.
Це при тому, що ревізія фінансово-господарської діяльності ДАІ УМВС проводилась лише за два останні роки. До того ж, наприклад, документація про проведення ремонтно-будівельних робіт на об’єктах ДАІ фактично не ведеться. На деякі роздуми наштовхують дивні факти: інвентаризацією встановлено лишки товарно-матеріальних цінностей, зокрема, меблів, вагонки пластикової, бруківки, а також зайве списання будівельних матеріалів. Дивує також, що договір на придбання пального на тендерній основі було укладено лише з фірмою “НПП Каскад”, але на сотні тисяч гривень нафтопродукти були також куплені в інших продавців. Так само з автозапчастинами і ремонтом автотранспорту. А його ж в ДАІ немало — більше 120 автомобілів. Парк, очевидно, успішно обновлюється. Недаремно ж в останні два роки було списано з обліку 19 легкових автомобілів. За 11 реалізованих автомобілів — від “Таврії” до БМВ — працівниками управління було сплачено 15,8 тисячі гривень. Аукціон, звісно, не проводився, бо які рахунки між своїми людьми? Цікаво, що кошти за придбання восьми автомобілів було внесено в касу під час ревізії, а заборгованість в бухгалтерському обліку відображена не була. І кому дісталися автомобілі? Невже сержантам? Хоча в середньому ціна автомашин (в основному десятирічної давності випуску) становить трохи більше тисячі гривень, що викликає легку заздрість, але ж ніхто з експертами сперечатися не буде.
Поряд з деякими проявами розкоші в управлінні державтоінспекції спостерігається і велика бідність. Зокрема, економлять на штаті бухгалтерських працівників, в основному обходяться спеціалістами, котрі мають трудові угоди. Судячи із занедбаного стану звітності, як мовиться, скупий платить двічі. Як дбають, так і мають. Чи це ще й комусь було вигідно?
До того ж у 2003 році незаконно було виплачено матеріальну допомогу нештатним працівникам ДАІ на загальну суму 2,3 тисячі гривень, які довелося повернути. А начальнику фінансової частини облдержавтоінспекції Галині Пасці та касиру доведеться відповідати в адміністративному порядку за безлад під крильцем керівників.
Як з’ясувалося, в управлінні є і засекречена інформація, яку контролерам-ревізорам не надали. Хто б міг подумати, що це штатні розписи за 2003—2004 роки? Очевидно, бояться, щоб якимось чином про них не дізнались іноземні розвідки наших стратегічних партнерів.
На лист КРУ не дало відповідь і УМВС в області. Очевидно, ДАІ начебто автономна держава в державі. Напевне, слід звернутися безпосередньо у департамент державтоінспекції МВС, щоб вивідати цю таємницю. А взагалі, пан Даньков, який на той час керував могутнім контролюючим відомством в області, на ревізію звернув увагу не більше, як на “Запорожець”, що десь заблукав серед поважних іномарок. Ці люди впевнені в собі, надто шановані і потрібні для вирішення надскладних завдань щодо потреб багатих людей, щоб звертати увагу на контролерів-ревізорів.
Олександр НАГОРНИЙ.
Telegram Channel