Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Єврокомісія схвалила санкції проти... Польщі

Волинь-нова

Єврокомісія схвалила санкції проти... Польщі

Європейська комісія у середу вирішила розпочати процедуру запровадження санкцій проти Польщі через порушення норм верховенства права

Про це повідомило польське агентство PAP із посиланням на власні джерела, передає «Еспресо».

На прес-конференції у Брюсселі віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерман підтвердив цю інформацію. 

Брюссель ухвалив рішення, що польський закон про загальні суди підриває незалежність польських суддів, тому вирішив застосувати статтю 7 договору про ЄС, в якій ідеться про серйозні загрози верховенству права. Таким чином Польща може втратити право голосу у ЄС.

Таким чином Польща може втратити право голосу у ЄС.

Крім того, PAP повідомляє, що ЄС вирішив направити цей закон до Європейського суду.

Довідка:

До ризику запровадження санкцій проти Польщі призвели суперечливі, на думку Євросоюзу, кроки польської влади, які, зокрема, можуть знищити політичну незалежність судів.

По-перше, Навесні 2016 року було реформовано Конституційний суд, незважаючи на вуличні протести та застереження Венеціанської комісії. Там є побоювання, що через реформу суддів призначатимуть не за критерієм професійності, а за критерієм лояльності до влади.

Одним із кроків також стало ухвалення польськими депутатами закону про ЗМІ, який дозволив уряду напряму призначати та звільняти керівників суспільних медіа.

Окрім цього, Польща відмовилась брати участь у дворічній схемі розселення 160 тисяч біженців, які накопичились у таборах в Греції та Італії, посилаючись на міркування безпеки, та все ще коливається у питанні переходу "на євро".

Telegram Channel