Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Музей, у якому не буває тиші

Волинь-нова

Музей, у якому не буває тиші

2018 рік у меморіальному музеї В’ячеслава Липинського розпочався з відкриття одразу двох виставок.

У великій залі – «Вірність клятві Гіппократа» (з історії медицини в селі Затурці Локачинського району), яка присвячена 130-річчю від дня народження Володимира Казимировича Липинського, відомого луцького лікаря, молодшого брата Вячеслава і 85-річчю від дня народження Єжи (Юрія) Станіславовича Липинського, відомого польського пластичного хірурга, сина останнього господаря садиби. Присутні з цікавістю оглянули колишнє медичне обладнання – скляні шприци, металеві стерилізатори, аптечні ваги тощо. А на старих фото дехто упізнав і своїх рідних, які працювали у Затурцівській і Маньківській дільничних лікарнях ще 50 років тому.

Присутні з цікавістю оглянули колишнє медичне обладнання – скляні шприци, металеві стерилізатори, аптечні ваги тощо. А на старих фото дехто упізнав і своїх рідних, які працювали у Затурцівській і Маньківській дільничних лікарнях ще 50 років тому.

Цікаво, що старовинні меблі у цій залі також мають стосунок до медицини, адже їх придбали у нащадків луцького лікаря Дмитра Павловича Боброва. Виставку підготувала і провела екскурсію провідний науковий співробітник музею Наталя Гатальська.

А в малій залі гості музею побували у казковому світі з назвою «Ялинкові прикраси. Традиції і сучасність». На стендах і тумбах були розміщені новорічні іграшки із соломки, які люб'язно запропонувала майстриня з Турійська Валентина Якимович. Красуня-ялинка в залі теж пишалася її виробами, а також іграшками з листків-обгорток кукурудзяних качанів, які «приїхали» в Затурці з Закарпаття від народної майстрині Анни Дикун. Мирослава Кліщук із Луцька представила на виставку прикраси вишиті та виготовлені методом декупажу. А ще Валентина Якимович провела майстер-клас із виготовлення ялинкових іграшок із соломки. Обидві виставки працюватимуть принаймні до березня.

Галина УШАКОВА

Telegram Channel