Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Свердлили тіло: волонтер розповіла про тортури бойовиків

Волинь-нова

Свердлили тіло: волонтер розповіла про тортури бойовиків

У перший день просто тягали за волосся

Волонтер Ірина Бойко з Полтави, яка побувала в полоні у бойовиків, розповіла про жахи полону і тортури.

«Перші чотири дні мене постійно били. У перший день просто тягали за волосся, водили «на розстріл» – стріляли над головою. Потім знову кидали в той кут, в якому була перші дні. На другий день це була палиця. Верхня частина мого тіла – це «відбивна по-Антрацитівському», це більше десятка ударів: то 16, то 19. Я просто намагалася стояти і рахувати. Зараз вже забула. Це були удари палицею по голові, поки не перебили абсолютно вухо. Руки ось до сюди були просто чорного кольору. Тут два ребра, тут ребро зламано. Це Антрацит. Це так били в Антрациті за українську мову», – розповіла дівчина, повідомляє видання Знай з посиланням на «Радіо Свобода».

Ось шрами від молотка ... Це свердла - більше 20-ти разів тіло просвердлений свердлом. Це теж шрам від молотка. Це все було розбите. Ось це розбиті коліна молотком. Не знаю, як я ходжу. Свердлили груди  

«Ось шрами від молотка ... Це свердла – більше 20-ти разів тіло просвердлений свердлом. Це теж шрам від молотка. Це все було розбите. Ось це розбиті коліна молотком. Не знаю, як я ходжу. Свердлили груди ... Це всі свердла, молоток, плоскогубці ... Знущалися, як могли. Очі ... це око було йому незручно вийняти, не з руки. То його залишили, а ось цьому дісталося більше – це око й пошкодили. Воно тепер нічого не бачить. Це око виймали ложкою. Тобто цей чеченець намагався висмикнути око, тобто пошкодити так, щоб воно витекло. Я не знаю, чому, але коли він вийняв ложку і побачив, що око на місці і вдруге спробував вставити ложку, то один з бойовиків, які були присутні, пожалів мене і сказав, щоб очей більше не чіпали», – говорить дівчина.

«Мені дуже пощастило, тому що ось тут ще був перелом скроневої кістки, але лівша попався. Далі було ще страшніше. Потім були плоскогубці, якими висмикували нігті на пальцях ніг, пальці просто трощили. Це було на лівій нозі. Потім був молоток. Молотком били коліна (показує рани). Ось, якщо сісти, то буде добре видно розбиті коліна - відбивна», – продовжила волонтер.

Також дівчина розповіла, що її друзів просто вбивали.

Це око виймали ложкою. Тобто цей чеченець намагався висмикнути око, тобто пошкодити так, щоб воно витекло. 

«А ось 24-го вранці, коли мене привели в прокуратуру, в кабінет прокурора, де проводилися тортури, там був труп мого друга – Борі Місюренко. Він був розстріляний в упор. Тут рвана рана, правого ока у нього не було, а під ліве око на виліт увійшла куля. Про інші моїх соратників я нічого не знаю, а Боріне тіло ... Мене змусили надягати пакети на тіло і прибирати кров, прибирати кабінет від крові після того, як винесли труп Борі. Їм теж свердлили, обрізали пальці , ложкою лізли в очі – виривали очі ... Це було у мене на очах, я це бачила», – розповіла Бойко.

Telegram Channel