Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Горохові завдяки благодійній коляді зібрали значну суму для хворої дівчинки

Учителі-франківці з колегами з Польщі і наймолодшими колядниками фестивалю

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Волинь-нова

У Горохові завдяки благодійній коляді зібрали значну суму для хворої дівчинки

У Горохові завдяки благодійній коляді зібрали значну суму для хворої дівчинки

Етнографічний фестиваль різдвяних мелодій «Коляда моя, коляда», який вінчає закінчення Різдвяних празників, у ЗОШ І-ІІІ ступеня №1 імені Івана Франка є традиційним. Ідея його проведення розцвіла дев’ять років тому з освітянського натхнення вчителя Лариси Нарихнюк. Завзятою продовжувачкою-організатором дійства у свій час була Вікторія Касперська. Тепер торжество народження Спасителя – це багатожанрове мистецьке дітище, злеліяне душевністю заступника директора школи з виховної роботи Майї Кулай. А розпочався день ще одним  чудовим християнським обрядом: школу і її родину під милозвучний спів  церковних хористів освятив водицею, поблагословив молитвою настоятель Свято-Миколаївського храму міста Горохова о.Роман Янів.

Цього разу виспівували  ще й для гостей із зарубіжжя: у Горохові на запрошення міського голови Віктора Годика якраз перебувала з робочим візитом делегація освітян на чолі з Анжеєм Вінніцкі з міста Хорощ Підляського воєводства, з яким Горохів має договір про співпрацю.

До цьогорічного злету найгарніших колядок, щедрівок, інсценізацій  на шкільній сцені діти готувалися з особливою відповідальністю, дорослі – з батьківською турботою, бо кошти з нього офірували допомогти зробити диво: вони стануть часткою суми, потрібної  на вартісну операцію для десятирічної учениці школи Оленьки Зілінської. Цього разу виспівували  ще й для гостей із зарубіжжя: у Горохові на запрошення міського голови Віктора Годика якраз перебувала з робочим візитом делегація освітян на чолі з Анжеєм Вінніцкі з міста Хорощ Підляського воєводства, з яким Горохів має договір про співпрацю. У день фестивалю поляки спершу побували на різних  уроках у НВК «ЗОШ І-ІІІ ступеня-гімназія» м. Горохова. Дехто радів зустрічі вже вдруге, бо минулоріч у листопаді вчителі з двох шкіл Горохова мали змістовні гостини у Хорощі, звідки неочікуваним дарунками привезли від польських колег комп’ютери для двох юних горохівчан із особливими долями.

Улюблене франківцями фестивальне дійство вітальними словами розпочали директор ЗОШ І-ІІІ ступеня №1 імені Івана Франка м.Горохова Віктор Савчук, завідувач методичниго кабінету відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Олеся Вітинська і голова райкому профспілки працівників освіти і науки Євгенія Карп’як.

«Напевно, українські діти відразу народжуються з такими гарними голосами?» ˜˜- цю і ще багато подібних емоційних фраз казатимуть іноземці після закінчення фестивалю. Хто ж  подивував своїми талантами і здібностями усіх присутніх на прощанні франківців з цьогорічною колядою?  Оригінальним і одухотвореним був кожний номер,  які переплели з історією всіх Різдвяних свят ведучі-одинадцятикласники Андріанна Ващук і Максим Луцюк. Школа гордилася солістами-семикласницями Катериною Здинюк, Анною Рендюк, мамою учениць Вікторії і Аліни Колесник, заступником директора Горохівської ЦБС Лілією Колесник, учнями Ольги Клачук, які вивчають польську мову і нещодавно були учасниками обласного фестивалю польської пісні «Різдво іде», групою колядників 11 класу «Різдвяна зоря»  і ансамблем учнів і їх батьків «Родина» (керівники Ольга Киричук, Лариса Нарихнюк, Валерій Окис), ансамблем учителів школи «Червона калина» (керівник Валерій Окис).  Зал не шкодував заслужених аплодисментів для інсценізованого вертепу у виконанні учнів 9-А класу (класний керівник Тетяна Кульган), учнів 9-Б класу, які відтворили веселий обряд водіння кози (класний керівник Світлана Грищук.

У скриньці добрих справ для Оленьки Зілінської була пожертва в сумі 49 тисяч 487 гривень, 30 злотих і 5 євро, з яких 13 тисяч гривень передали учні і працівники школи-гімназії. До благодійності долучилися батьки, колективи інших шкіл району.

Очікуваним гостем і на цьогорічному фестивалі «Коляда моя, коляда» були милозвучний церковний хор Свято-Миколаївського храму м. Горохова  з настоятелем храму о. Романом Янівом і  дзвінкоголосий, артистичний, багатющий репертуаром фольклорний колектив школи-гімназії (керівник Раїса Рузак). А що вже аплодували посівальникам із перших і других класів Тарасові Кондратюку, Стасові Чигирину, Ярославу Новосаду, Назареві Самолюку, Сергієві Шестову! Поляки не стрималися від емоцій і обіймали хлопченят за чудові посівалки, навчені вчителем Надією Фищук! Виступаючи, пан  Анжей запевнив, що у наступному році статус фестивалю стане міжнародним, бо його учасниками стануть польські діти.

Потому гості побували на екскурсії в шкільному музеї, яку провела  Карина Савчук - учениця Заслуженого вчителя України, керівника музею Людмили Мудрак.

У скриньці добрих справ для Оленьки Зілінської була пожертва в сумі 49 тисяч 487 гривень, 30 злотих і 5 євро, з яких 13 тисяч гривень передали учні і працівники школи-гімназії. До благодійності долучилися батьки, колективи інших шкіл району. Одужуй, Оленько!

Telegram Channel