Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Дорослих волинян запрошують безкоштовно прищепитись від дифтерії

Прищепитись від дифтерії запрошуються  дорослі люди, які  не отримували такі щеплення протягом останніх 10 років

Фото: http://volindses.com.ua

Alexander Raths

Дорослих волинян запрошують безкоштовно прищепитись від дифтерії

Волинський обласний лабораторний центр інформує про стан інфекційної захворюваності в області

КІР

З жовтня 2017 року на Волині зареєстровано 49 випадків кору в 7 районах області та містах Луцьк та Ковель. Із числа захворілих майже 76% становлять діти. Питома вага не щеплених складає понад 69%. У 67% хворих діагноз підтверджено вірусологічно. З початку 2018 року зареєстровано 9 випадків кору (Любомльський район – 2, Рожищенський район – 1 (дитина приїжджа з м. Одеса), Турійський район – 2, Луцький район — 1 та у м. Ковель – 3). Чотири випадки серед дорослих та 5 серед дітей.

Зареєстровано нове сімейне вогнище кору в Турійському районі с.Задиби. Захворіло двоє дітей із сім’ї ромів віком 3 та 4 роки. Дошкільні заклади не відвідують, дані про щеплення відсутні. У вогнищі проведено комплекс протиепідемічних заходів: прищеплено 16 осіб, 15 із них – це діти. За усіма, хто був у контакті ведеться медичне спостереження.

ДИФТЕРІЯ

Останнім часом лікарі з тривогою почали говорити про можливий спалах дифтерії, який  може бути спровокований  низьким охопленням щепленнями, оскільки вакцина для дорослих  відсутня з 2014 року. На спорадичному рівні дифтерія  реєструється майже щорічно в різних регіонах України. Захворювання має високу смертність (до 50%) через ураження  токсином  серця, що викликає міокардит, а єдиний специфічний лікувальний препарат – протидифтерійна сироватка – в дефіциті. Попередити захворювання можливо лише зробивши щеплення. У зв’язку з поступленням  в область  вакцини проти  дифтерії та правця для дорослих є можливість безкоштовно прищепитися проти  цих хвороб  в закладах первинної медико-санітарної  допомоги. Запрошуються  особи, які  не отримували такі щеплення протягом останніх 10 років, інформує ВОЛЦ Міністерства охорони здоров’я України.

У зв’язку з поступленням  в область  вакцини проти  дифтерії та правця для дорослих є можливість безкоштовно прищепитися проти  цих хвороб  в закладах первинної медико-санітарної  допомоги.

ГРИП

Протягом останнього тижня на грип та ГРВІ  в області  захворіло майже 5,7 тис. осіб, що більше  на 16% ніж попереднього тижня. Однак показник захворюваності нижчий від розрахункового епідемічного порогу на 30%. Перевищення епідемічного порогу не зафіксовано в жодному з районів та міст області.

ГЕПАТИТ А

Продовжується робота  у вогнищі  вірусного гепатиту А в с. Піща  Шацького району. За тиждень кількість хворих досягла 8 осіб. Виявлено захворювання в учня місцевої школи, де навчається понад 140 дітей.  Є загроза поширення  інфекції в навчальному закладі.

Для локалізації та ліквідації вогнища проводиться медичне спостереження за контактними особами в школі та у домашніх вогнищах,  організовано проведення санітарно-освітньої роботи серед населення  з  питань профілактики  вірусного гепатиту А. Проведена  заключна  дезінфекція,  хлорування  шахтних  криниць  та  надвірних  вбиралень

СКАЗ

Протягом тижня лікарями Володимир-Волинського відділення обласного лабораторного центру проводились заходи в осередку сказу кота у с. Бубнів. Встановлено, що з хворою твариною  контактувала 1 особа, котра зараз проходить курс профілактичного антирабічного лікування.

Telegram Channel