Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Перш, ніж випромінювати світло, вчитель сам повинен ввібрати море світла»

Фото із архіву Алли Бабули

«Перш, ніж випромінювати світло, вчитель сам повинен ввібрати море світла»

У час, коли відбуваються реформи, розробляються педагогічні стратегії, основна мета освіти, на думку вчителя фізичного виховання Алли Бабули, –витворити з дитини людину.

Пані Алла володіє рідкісним талантом – об'єдувати навколо себе інших, і вміє створити сонячний настрій не лише школярам, а й незабутнє романтичне весілля молодятам. Бо крім вчителювання у Липинському закладі загальної середньої освіти Алла Бабула у вільний від роботи час працює ведучою-тамадою. І у звичайному спілкуванні вона така ж емоційна і весела, завжди знайде для співрозмовника чарівну усмішку й тепле слово.

Мені дуже імпонує скандинавська система освіти та виховання. За нею дитина – центр освітнього всесвіту, а вчитель – помічник у навчанні та зразок у вихованні.

Нещодавно Алла Анісіївна брала участь у Всеукраїнському конкурсі «Вчитель року–2018» і посіла друге призове місце на першому етапі.

– Сама люблю змагання, беру участь у громадському житті, – каже вчителька, а як же без любові навчити любити спорт когось? Алла Анісівна закінчила спортивну школу по гандболу, має дві вищі освіти і сама веде здоровий та активний спосіб життя. А на конкурсі захищала проект «Чи впливають емоції на результат гри у футбол».

 

– На перший погляд видається – то просто урок фізкультури... Та це, перш за все, праця – правильне тренування м'язів, піклування про здоров'я дитини загалом, адже здорові, розумні, культурні люди творитимуть націю. Мені дуже імпонує скандинавська система освіти та виховання. За нею дитина – центр освітнього всесвіту, а вчитель – помічник у навчанні та зразок у вихованні.

– Знаю, що ви ще і класний керівник?

– Так, і в цій роботі головне любов, розуміння дитячої психології і вміння переконати учня, що він талановитий та досягне успіху, якщо йтиме до своєї мети.

– Всесвітня організація Юнеско оголосила цей рік – роком Василя Сухомлинського. На вашу думку, його вчення часто використовують у школах?

– Його методики успішно діють у школах Німеччини, Китаю та Австралії. Деякі елементи я теж використовую: навчаю пізнавати природу, для цього проводжу навчання на стадіоні, біля лісу чи річки. За методикою «Навчання в русі» учні перших класів нестандартно вивчають правильні рухи у грі.

– Які ваші досягненнями на ниві освіти?

– Створила дівчачу команду з фудзалу, яка була була чемпіоном області 2010-2012 років. І зараз мої вихованці – воротар Надія Фінюк та відмінний гравець Людмила Кварцяна – грають у збірній області. А нещодавно учениці 5-6-х класів посіли третє призове місце у конкурсі «Адреналін-ліга-2017».

– Пані Алло, чим керуєтеся в житті?

– Прагну творити добро, нести радість пізнання нового. Людина народжена для праці і творчості! І виховувати – це справжнє мистецтво. Хочу всім вчителям, педагогам, наставникам побажати успіхів, натхнення, світла і радості. Перш, ніж випромінювати світло, вчитель сам повинен ввібрати море світла, любові, оптимізму і віри у майбутнє.

Любов ГНУРА.

Telegram Channel