Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
12 способів уберегтися від раку

Вакцину від раку вже випробували на мишах, які страждали на нейроендокринний рак підшлункової залози. І хоча вірус знищив лише частину злоякісних клітин, викликана ним імунна відповідь призвела до зникнення новоутворення.

Фото Getty Images

12 способів уберегтися від раку

«70% онкологічної патології пов’язано з вживанням «злоякісної» їжі й нездоровим способом життя», – каже академік Василь Чехун

«У вас — пухлина. Необхідно впевнитися, чи не є  злоякісною», – цю фразу пацієнти бояться почути найбільше. Онкологічні захворювання – другі у списку причин смерті, інформує wz.lviv.ua. Але одна справа, коли рак виявляють у 85 років, інша – у 40, чи навіть 20 років. Існує 12 способів, які допоможуть вберегтися від небезпечної недуги (згідно з «Європейським кодексом боротьби проти раку», розробленим ВООЗ). Міжнародні експерти заявляють: майже половини смертей від раку можна було б уникнути, якби всі хворі, будучи ще здоровими, дотримувалися цих рекомендацій.

1. Не куріть.

2. Звільніть свій дім від тютюнового диму. Пасивне куріння також шкодить здоров'ю.

3. Підтримуйте здорову масу тіла.

4. Будьте фізично активними у повсякденному житті. Обмежте кількість часу, який проводите у сидячому положенні.

Обмежте кількість часу, який проводите у сидячому положенні.

5. Дотримуйтесь здорового раціону харчування:

– вживайте в їжу велику кількість цільних злаків, зернобобових, овочів і фруктів;

– обмежте вживання висококалорійних продуктів (з високим вмістом цукру або жиру), відмовтеся від підсолоджених напоїв;

– уникайте вживання м'ясної продукції, що пройшла технологічну обробку, і продуктів з високим вмістом солі.

6. Повністю відмовтеся від алкоголю.

7. Уникайте надмірного впливу сонячних променів, особливо на дітей. Використовуйте сонцезахисні засоби. Не відвідуйте соляріїв.

8. На робочому місці захищайте себе від впливу речовин, які викликають рак. Дотримуйтесь правил з охорони та гігієни праці.

9. З’ясуйте, чи не піддаєтеся впливу радіації внаслідок високого рівня природного опромінення радоном у житловому приміщенні.

10. Для жінок: якщо є така можливість, годуйте свою дитину грудьми. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку у матері.

11. Подбайте про те, щоб ваші діти вакцинувалися від гепатиту В (новонароджені) та вірусу папіломи людини (дівчатка).

12. Пройдіть скринінг (обстежтеся) на такі види раку: рак кишківника (чоловіки і жінки), рак простати (чоловіки), рак грудної залози (жінки) та рак шийки матки (жінки). 

Директор Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького НАН України, академік Василь Чехун закликає вакцинувати дітей і більш зважено підходити до вибору продуктів харчування: «Міжнародна агенція з дослідження раку довела, що понад 70% онкологічної патології пов'язано з вживанням «злоякісної» їжі і нездоровим способом життя».

Найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед жінок є рак молочної залози, а серед чоловіків – рак легень.

Пан Чехун каже, найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед жінок є рак молочної залози, а серед чоловіків – рак легень. Багато пацієнтів звертаються по допомогу на занедбаних стадіях. Катастрофи можна уникнути, якщо регулярно проходити обстеження.    

А тим часом...

Дослідники Каліфорнійського університету у Сан-Франциско (США) створили генетично модифікований вірус, який убиває ракові клітини. У вірус Pexa-Vec додали ген, що кодує невелику пептидну молекулу, яка стимулює ріст імунних клітин. А от ген тімідін кінази, навпаки, забрали, через що вірус може розмножуватися лише у хворих клітинах, у яких рівень кінази підвищений у зв'язку з мутацією у специфічних генах RAS і р53. Вірус обмежує ріст кровоносних судин, які живлять ракову пухлину. Та, не отримавши поживних речовин, відмирає.

До цього часу всі онколітичні віруси (ті, які уражають передусім злоякісні клітини) доводилося вводити безпосередньо у новоутворення. Pexa-Vec можна вводити внутрішньовенно. Модифікований інфекційний агент атакує не лише первинну ракову пухлину, а й її метастази в інших органах та тканинах.

Telegram Channel