Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Ірина Констанкевич: онкохворі припиняють лікування через відсутність препаратів у нацпереліку

За державний кошт медустанови можуть придбати лише ліки, передбачені у Національному переліку основних лікарських засобів, але у цьому переліку відсутні будь-які сучасні препарати для таргентної терапії

Фото із сторінки у Фейсбук Ірини Констанкевич

Волинь-нова

Ірина Констанкевич: онкохворі припиняють лікування через відсутність препаратів у нацпереліку

В українських медичних закладах постійно зіштовхуються із проблемою закупівлі медикаментів за бюджетні гроші

Поо це заявляє народний депутат від Волині Ірина Констанкевич.

"Справа у тому, що за державний кошт медустанови можуть придбати лише ліки, передбачені у Національному переліку основних лікарських засобів, - пише вона на своїй сторінці у Фейсбук. - Проте, як стверджують медики, у цьому переліку відсутні будь-які сучасні препарати для таргентної терапії, тобто ті, які блокують ріст ракових клітин. Відтак, онкохворі пацієнти вимушені переривати лікування.
Про це повідомила народний депутат Ірина Констанкевич у своєму запиті до Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.
Парламентар зауважує, що проблеми виникають в лікарнях через те, що для головних лікарів відсутній чіткий механізм щодо здійснення регіональних закупівель лікарських засобів, які не увійшли до Нацпереліку.

До Нацпереліку не увійшов жоден сучасний препарат для лікування раку. Оскільки немає можливості закуповувати препарати таргетної терапії, пацієнти вимушені переривати лікування

«Постанова Кабінету Міністрів України зобов’язує закуповувати ліки, які є в Нацпереліку, а закупівлю препаратів, що туди не увійшли, здійснювати за рахунок невитрачених коштів за умови 100-відсоткового забезпечення препаратами з Нацпереліку. Але, як наголошують експерти та пацієнти, до Нацпереліку не увійшов жоден сучасний препарат для лікування раку. Оскільки немає можливості закуповувати препарати таргетної терапії, пацієнти вимушені переривати лікування», - наголосила Ірина Констанкевич.
У підсумку, народний депутат звернулась із проханням до Міністерства охорони здоров’я розглянути можливість внесення змін до Національного переліку основних лікарських засобів або ж напрацювати механізм, який дозволить медичним установам відповідного до свого профілю забезпечувати пацієнтів необхідними препаратами.

Telegram Channel