Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Архімандрит УПЦ МП: Томос про автокефалію вже написано і він - прекрасний документ канонічності

Архієпископ Кирило: "Зараз згоди усіх православних церков не потрібно. Вона не передбачається цією процедурою"

Фото: https://amazing-ukraine.com

Волинь-нова

Архімандрит УПЦ МП: Томос про автокефалію вже написано і він - прекрасний документ канонічності

Архімандрит УМП МП Кирило (Говорун) заявив, що Томос про автокефалію Української православної церкви вже написано, та назвав його автора - професора Афінського університету

Про це він заявив в ефірі «5 каналу», пише Еспресо.

Архієпископ Кирило зазначив: "Томос вже готовий. Він вже написаний. Я навіть знаю, хто його писав. Писав мій учитель в Афінському університеті, в якому я навчався. Це один з найкращих каноністів в православному світі. Він геніальний абсолютно каноніст. І тексти, які він пише, канонічні, вони є абсолютно досконалими. Тому я думаю, що Томос буде прекрасним документом канонічності. До нього не можна буде висловити жодних претензій. Томос готовий".

Томос буде прекрасним документом канонічності. До нього не можна буде висловити жодних претензій. Томос готовий

Він продовжив: "Суть в тому, що Константинопольський патріархат задіє деяку процедуру надання цього Томосу, яка передбачає, що це є прерогатива Константинопольського патріархату. Давати Томос про автокефалію - давня ініціатива, яка бере свої витоки ще за часів Візантійської імперії. І на основі цієї прерогативи, права Константинополя серед православних церков, він даватиме цю автокефалію. Потім почнеться процес рецепції цієї автокефалії з боку інших православних церков. Зараз згоди усіх православних церков не потрібно. Вона не передбачається цією процедурою".

"На другому етапі будуть проблеми. Певні проблеми рецепції. Це займе певний час. Це може бути досить тривалий час. Наприклад, свого часу в 1970 році Москва дала автокефалію православної церкви в Америці. І це було зроблено в односторонньому порядку Москвою. І потім почався процес визнання цієї автокефалії, який триває до сьогоднішнього часу. Але невизначеність стосовно цієї православної церкви в Америці не настільки трагічна, не настільки болюча, як невизначеність, коли цієї церкви не існувало взагалі. Це, до певної міри, якісь технічні моменти рецепції. Але головну проблему вирішено", - підсумував архімандрит Кирило.

Telegram Channel