Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

НОВИЙ “РОДИЧ” ГАРБУЗА

Не встигли ми як слід оцінити кавбуза, як у родині гарбузових з’явився новачок — кавбудек...

Не встигли ми як слід оцінити кавбуза, як у родині гарбузових з’явився новачок — кавбудек.
Він виведений спеціально для тваринництва і птахівництва, а також виробництва рослинної олії з насіння. Кавбудек має властивості кавбуза, але більш урожайний, краще зберігається, практично до весни.
Вирощую кавбудек уже декілька років. З кожної сотки отримував більше тонни плодів. Кавбудек можна згодовувати худобі, птиці як окремо, так і в суміші із зерном, борошном, комбікормом, соломою.
Кавбудек нагадує гарбуз середніх розмірів із світло-зеленими смугами на жовтому фоні. Шкірка у нього тонка і дуже тверда, а м’якуш щільний світло-оранжевого кольору. Під нього необхідно відводити ділянки, які добре освітлюються сонцем, мають некислі грунти. Насіння слід висівати в добре прогрітий вологий грунт. Перед висівом бажано прогріти на сонці впродовж трьох-п’яти днів, потім замочити водою на добу. Для дезінфекції його слід обробити однопроцентним розчином марганцівки впродовж 30 хвилин і добре промити. У ямки потрібно внести трохи перегною, суперфосфату, попелу і покласти по три насінини.
Доглядаємо кавбудек, як звичайний гарбуз. Після появи п’яти-шести листків рослину прищеплюють — тоді швидше відростають бічні пагони і на них з’являється зав’язь плодів.
Насіння цього “родича” гарбузового поки що в продажу немає. Тому всім, хто бажає вирощувати його, а також кавбуз, вишлю насіння. Звертайтесь на адресу: 07854, Київська область, Бородянський район, с.Немішаєве-1, вул.Технікумівська, 2/4. При листуванні вкладайте конверт зі зворотною адресою.
Леонід КАПУСТА, вчений агроном.
Telegram Channel