Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Із Днем знань у Новій українській школі!

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Із Днем знань у Новій українській школі!

Озирнися навколо – літо вже догорає. У багаттях картопляного бадилля й одцвілих квітів. Іскри розлітаються усюди, нагадуючи про спекотні дні. Ще трохи потримаємо його, як айстри в букеті, побудемо тут, у літі, однісінький деньочок – і поринемо у вересневі турботи

Якщо ж на мить озирнемося, то світлим поглядом дитини. 5–річна Улянка (на фото) безтурботна, такими щирими приходять малюки у світ. Так хочеться батькам зберегти доброту в своїх дітях. Захистити, підтримати, подружити їх з однокласниками й учителями. Щоб у школі здобували лише корисний досвід. Але школа – це самостійність, це навчання через помилки й поразки. І ми не зможемо пройти його замість своїх дітей. Уже післязавтра покличе вчитися галасливий перший дзвінок. Як щороку, хтось буде першокласником, а хтось – випускником. Нехай вересневий старт стане успішним для всіх – дошкільнят, школярів і педагогів, і, звісно, для Нової української школи. Хай усе нове буде кращим, а з минулого залишиться тільки добрий досвід.

 

Про «Празьку весну» 50 років тому ми небагато знали

А точніше — інформація була дозована і одностороння

Катерина ЗУБЧУК

Нещодавно виповнилося півстоліття, відколи у пресі з’явилася заява ТАРС із приводу того, що «партійні і державні діячі Чехословацької Соціалістичної Республіки звернулися до Радянського Союзу та інших союзних держав із проханням про надання братньому народу невідкладної допомоги, включаючи допомогу збройними силами». У ніч з 20 на 21 серпня у Чехословаччину були введені 200 тисяч солдатів і 5 тисяч танків країн Варшавського договору, які й поклали кінець «Празької весни».

Одного осіннього дня 1968-го ми, другокурсники факультету журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка, за розпорядженням деканату зустрічали на проспекті Леніна (так тоді називався проспект Свободи перед оперним театром) військовослужбовців, які поверталися із Чехословаччини на бронетранспортерах. Вітали як героїв, котрі допомогли братньому народові... Лише згодом дізнаємося, що «Празька весна» – то, насамперед народні протести проти радянського впливу, період політичного лібералізму у країні, що, звичайно, не могло подобатися керівництву Радянського Союзу. Після цього «придушення», звісно, ніхто не поспішав поширювати інформацію про «сидячу» демонстрацію в Москві, де на Красній площі, біля Лобного місця, тримали лозунги на підтримку вільної і незалежної Чехословаччини. І про те, що у Києві на Хрещатику на знак протесту проти агресії СРСР акт самоспалення вчинив Василь Макух. Результатом серпневих подій стала велика хвиля еміграції. До розвалу Союзу залишалось понад 20 років. Про те, що рухне така «машина», ще мало хто думав.

 

31 серпня

Сонце (схід – 6.29, захід – 20.08, тривалість дня — 13.39).

Місяць в Овні, Тельці. 20–21 дні Місяця.

Іменинники: Флор, Лавр, Макар, Георгій, Іван, Уляна.

1 вересня

Сонце (схід – 6.32, захід – 20.03, тривалість дня — 13.31).

Місяць у Тельці. 21–22 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Тимофій, Агапій, Геннадій.

2 вересня

Сонце (схід – 6.34, захід – 20.01, тривалість дня — 13.27).

Місяць у Тельці, Близнюках. 22–23 дні Місяця.

Іменинники: Серафима, Віктор, Максим, Світлана.

3 вересня

Сонце (схід – 6.35, захід – 19.59, тривалість дня — 13.24).

Місяць у Близнюках. 23–24 дні Місяця.

Іменинники: Корнилій, Петро, Тадей, Дорофій.

4 вересня

Сонце (схід – 6.35, захід – 19.59, тривалість дня — 13.24).

Місяць у Близнюках, Раку. 24 день Місяця.

Іменинники: Агафон, Ісак, Анфіса, Аріадна, Федора.

 

Погода

«Ось наші ночі серпень вижне, прокотить вересень громи...»

Останнього дня літа відзначається день святих Флора і Лавра. Після цього починаються осінні холодні ранки. 31 серпня не завжди щедре на тепло: часто в давнину в цей час уже осідали важкі тумани, йшов дощ, дули холодні вітри

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник, 31 серпня — малохмарно, без опадів. Вітер південно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —10—16, вдень — 25—30 градусів тепла. 1 вересня — хмарно з проясненням, короткочасний дощ, гроза. Вітер південно–східний, 5—10, місцями пориви – 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі —13—18, вдень — 25—30 градусів тепла. 2-го — хмарно з проясненням, вночі короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —13—18, вдень — 24—26 градусів тепла. 3-го — мінлива хмарність, вночі місцями невеликий короткочасний дощ, вдень без опадів. Вітер північний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —10—15, вдень — 18—23 градуси тепла. 4-го — мінлива хмарність, вночі місцями невеликий короткочасний дощ, вдень без опадів. Вітер північний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —10—15, вдень — 18—23 градуси тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 31 серпня було 1995 року — плюс 31, найхолодніше — 1957–го — плюс 6 градусів.

У Рівному початок осені буде хмарним, але без опадів. Температура повітря 31 серпня – 13–27 градусів тепла, 1 вересня — 13–27, 2–го – 16–23, 3–го–4–го – 10–22 градуси з позначкою «плюс».

Telegram Channel