Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
За царя! За батюшку!

А Президент Петро Порошенко в цей час добивається томосу...

Фото Левка ЗАБРІДНОГО.

За царя! За батюшку!

Поки пів–України чекає на томос про надання автокефалії єдиній Українській православній церкві, а на Сході п’ятий рік війна з Росією, в Онишківцях Дубенського району вшановують царську родину Романових. Причому відкрито хизуючись у соцмережах кількістю зібраних шанувальників російського імперіалізму. І все це відбувається за кілька днів, якщо хтось забув, до 27–ї річниці незалежності. СБУ, яка мала би реагувати на подібні випадки, каже, що жодного порушення УПЦ Московського патріархату не зробила. Те, що СБУ не бачить загрози, – не новина. Дивує інше: на Рівненщині є сотні, а то й тисячі родин, які досі моляться за людей, які не визнавали і не визнають Україну як самостійну державу

В Онишківці в серпні традиційно з’їжджаються люди з усіх регіонів – до джерела Святої Ганни, при якому є жіночий монастир Української православної церкви, що у єдності з Московським патріархатом. Щороку там на Ганни влаштовують фестиваль недільних шкіл, на який цього серпня привезли близько шести сотень дітей. Відвідав фестиваль і Варфоломій, митрополит Рівненський та Острозький.

Як би сюрреалістично не звучало, співали та молилися діти у вишиванках і під портретами царя Миколи ІІ, його дружини та сина, бо цього липня була сота річниця їхнього розстрілу більшовиками. На початку 2000–х Російська православна церква Романових канонізувала як стратостерпців, тобто тих, хто помер мученицькою смертю. При цьому православні, які вірять, що Романові були святі, очевидно, прогавили добрий шматок шкільної історії. Останні з Романових навіть для Росії не були «зразковими» царями, не кажучи вже про гноблених імперською владою українців і про розстріл мирної демонстрації у 1905 році. У січні, нагадаємо, царське військо розстріляло мітинг людей, зокрема і дітей, які з портретами царя і молячись просили про свободу слова, упорядкування трудового законодавства і припинення війни з Японією. Під час бійні загинула сотня осіб, три сотні отримали поранення, а день увійшов в історію як «Кривава неділя».

Якщо хтось вбачає злочин, нехай пише нам заяву, ми будемо вивчати…

Ігумен Герман Кулакевич, прес–секретар Рівненської єпархії УПЦ, так коментує проведення заходу:

– Фестиваль був приурочений і до 1030–ї річниці хрещення Русі, але журналісти помітили тільки те, що хотіли, і прагнуть роздути незрозуміло що. Але царську сім’ю шануємо як святих. Ми знали, що негативна реакція може бути. Але якщо боятимемося прославляти наших святих, то які ми православні? Наприклад, преподобний Сергій Радонезький проживав на території нинішньої Російської Федерації, то що, ми не маємо права шанувати його як святого? Можна ще багато прикладів навести. Зрозуміло, що цар Микола – спірна особистість, особливо у нинішній час, але він представлений церквою як святий, і ми молимося до нього і прославляємо його.

Не уздріла нічого крамольного у проведенні такого фестивалю і речниця управління СБУ у Рівненській області Інна Ілючок:

– Ми не вбачаємо складу злочину у тому, що було в Онишківцях. Кримінальне діяння не було вчинено. Якщо хтось його бачить, нехай пише нам заяву, ми будемо вивчати.

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel