Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині профінансують лікування хворим на цукровий діабет і ниркову недостатність

Etcetera Media

На Волині профінансують лікування хворим на цукровий діабет і ниркову недостатність

Кабінет Міністрів України, врахував неодноразові пропозиції місцевих органів влади та наполягання Асоціації міст України і 7 листопада 2018 року прийняв розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2018 рік, та розподіл медичної субвенції з держбюджету місцевим бюджетам» у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я у 2018 році у загальному фонді державного бюджету

Цей перерозподіл дасть можливість забезпечити фінансування першочергових видатків медичним закладам вторинної медичної допомоги у тому числі для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу та хворих на цукровий та нецукровий діабет, – повідомляє Волинське РВ Асоціації міст України.

Мав місце перерозподіл видатків і для місцевих бюджетів Волинської області.

«Йдеться про перерозподіл видатків за програмою «Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам», які для Волинській області збільшили в сумі 39 мільйонів 99 тисяч гривень. Це збільшення стало можливе за рахунок розподілу резерву коштів медичної субвенції та зменшення і послідуючого перерозподілу медичної субвенції за програмою «Надання первинної медичної допомоги», – каже Василь Гром, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України, який працює в області в межах проекту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID.

Тепер місцеві ради мають ухвалити зміни до своїх бюджетів, щоби кошти за механізмом субвенції отримали всі медичні заклади.

Зі слів Грома, зменшення субвенції на фінансування первинної медичної допомоги проведено у зв’язку із її недовикористанням, що пов’язано з переходом медичних закладів на фінансування Національної служби охорони здоров’я України. На Волині йдеться про місцеві бюджети ОТГ Любомльського рйону: Вишнівської – на 429,2 тисячі гривень, Рівненської – на 373,3 тисячі та Любомльської – на понад мільйон 61 тисячу.

Вищезгадане розпорядження Кабміну набере чинності після погодження з відповідним Комітетом Верховної Ради України.

Отже, до кінця року заклади охорони здоров’я матимуть фінансування на забезпечення лікування хворих на цукровий діабет та з хронічною нирковою недостатністю. Тепер місцеві ради мають ухвалити зміни до своїх бюджетів, щоби кошти за механізмом субвенції отримали всі медичні заклади.

До речі, Асоціація міст України неодноразово звертала увагу на критичний стан місцевих бюджетів у забезпеченні фінансування видатків у галузі охорони здоров’я за рахунок медичної субвенції та виступала за прийняття відповідного рішення Уряду. Позицію АМУ на засіданні Уряду представляв Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

У зверненні АМУ до Прем’єр-міністра України озвучили пропозицію переглянути обсяги медичної субвенції на 2018 рік та спрямувати на заклади охорони здоров’я у містах нерозподілені кошти додаткової дотації. У Звернення АМУ до вищих органів державної влади, яке ухвалили учасники Дня діалогу з владою у Тернополі цьогоріч 24 вересня, увійшло питання передбачення видатків на забезпечення лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет, хронічну ниркову недостатність здійснювати за окремою бюджетною програмою, розпорядниками якої визначити обласні державні адміністрації. У листі АМУ до МОЗ наголосили на необхідності забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну та лікування хворих на ниркову недостатність до кінця 2018 року та наступні роки.

Джерело: volynonline
Telegram Channel