Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Стоматологи кажуть: «Іноді розумніше видалити»

Стоматологи закликають не вірити міфам про лікування зубів.

Pixabay

Стоматологи кажуть: «Іноді розумніше видалити»

Головний медик України Уляна Супрун разом із щелепно-лицевим хірургом Євгеном Фесенком пояснюють,  як запобігти проблемам із зубами мудрості

Муки ці відомі багатьом людям віком від 16 до 26 років. І, як стверджують лікарі, страждання наші марні. Зуби мудрості — зайві,  рудиментарні, вони еволюційно втратили своє значення, оскільки у нас зменшилися розміри щелеп, що пов’язано з переходом на більш м’яку їжу.  І місця для  «восьмих» зубів  практично не залишилося. Ось чому вони часто ростуть криво та навскіс і їх мають  не всі люди.

Лікар може запропонувати видалити зуб мудрості, якщо: у прилеглих м’яких тканинах розвиваються гнійно-запальні процеси; при розвитку кіст щелепи чи пухлин; у випадку постійного травмування слизової оболонки порожнини рота тощо. Також є ортодонтичні показання, наприклад при скупченості зубів або їх зміщенні.

У віці 7—11 років лікар може спрогнозувати, чи вистачить місця в нижній щелепі для прорізування зубів мудрості. Якщо його виявиться недостатньо — показано видалення. Якщо зуб мудрості «захворів» (є карієс, пульпіт чи періодонтит), то в такому випадку лікування не призначається, за справу береться хірург. Зуби мудрості мають незначну жувальну ефективність,  кореневі канали  тяжко прохідні, тож  доцільніше їх видалити.

Зуби мудрості — зайві,  рудиментарні, вони еволюційно втратили своє значення, оскільки у нас зменшилися розміри щелеп. 

Найпоширеніше хірургічне ускладнення — це запалення слизової (перикороніт), яке пацієнти помилково розцінюють як «прорізання зуба мудрості». Насправді ці зуби вже є такими, що «виросли» (частково чи повністю), оскільки корені  вже сформовані. А дискомфорт чи біль виникає як результат травми слизової або недостатнього очищення цієї ділянки та розвитку гострого чи хронічного запалення. 

Найчастіші прояви перикороніту: біль при ковтанні, важко  відкривати рот; підвищення температури тіла; неприємний присмак і запах.

Для того, щоб полегшити біль, рекомендується часто полоскати порожнину рота розчинами антисептиків (наприклад, водним розчином хлоргексидину), приймати нестероїдні протизапальні препарати (але не більш як 3—5 днів). І обов’язково треба якнайшвидше проконсультуватися зі стоматологом щодо подальшої тактики лікування.

Найпопулярнішим міфом щодо видалення зубів мудрості є той, що начебто вони пов’язані з роботою серця і це може йому зашкодити. Насправді до порушень — розвитку інфекційного міокардиту — може призвести тільки зуб  із вогнищем хронічного запалення. І хірургічне втручання у цьому випадку принесе користь.

Telegram Channel