Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
«Любив козак дівчину  і з сиром пироги...»

Фото Brunch.lv

«Любив козак дівчину і з сиром пироги...»

А ще наші козаки й козачата із задоволенням смакуватимуть печивом, коржиками, налисниками, тортиками, кексами, завиванцями, перекладанцями з начинкою із цього молочнокислого продукту. От тільки нехай вас люблять по-справжньому і ніколи не проміняють ані на ласощі, ані на все золото світу

 

 Сочники

Інгредієнти: для тіста – 1,5 скл. борошна, 3/4 скл. цукру, 1 велике яйце (або 2 маленькі), 150 мл жирної сметани, 50 г вершкового масла, по щіпці розпушувача і солі, 0,5 ч. л. соди; для начинки – 0,5 скл. цукру, 300 г жирного сиру.
Приготування. Яйце збити з цукром до утворення піни. Додати сметану і масло, перемішати. У борошно всипати сіль і розпушувач, змішати муку зі сметанно-масляною сумішшю і вимісити гладке тісто. Поки воно підніметься, встигнемо приготувати начинку. Для цього сир добре протерти крізь сито, швидко змішати з цукром і знову викласти в сито, щоб стекла сироватка. Тісто розкачати в пласт і кондитерським кільцем вирізати кружечки. У центр кожної заготовки покласти столову ложку начинки, паляничку скласти навпіл і злегка притиснути. Випікати сочники у заздалегідь розігрітій духовці за температури  190ºС приблизно 35 хвилин.

 

 Гарбузова запіканка із сиром та яблуками

Інгредієнти: 1 кг гарбуза, 100 г манки, 0,5 кг сиру, 6–8 яблук, 2 яйця, панірувальні сухарі, 4–6 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру, 2 ст. л. кориці, сік ½ лимона.
Приготування. Гарбуз очистити від шкірки, порізати кубиками, відварити до готовності і злити воду. Всипати половину цукру, манну крупу і, змішавши за допомогою блендера, накрити кришкою — хай постоїть хвилин 20, щоб набухла манка. Після цього додати 1 яйце, ваніль і 3 ст. л. сухарів. Яблука очистити, нарізати великими скибочками і скропити лимонним соком, прогріти на сковорідці до легкої м’якості. Друге яйце розділити на білок і жовток, білок збити в міцну піну, а жовток розтерти з сиром і цукром, що залишився. Потім змішати сиркову масу з білком. Форму для запікання змастити вершковим маслом, посипати сухарями, викласти гарбузову масу рівним шаром, посипати корицею, розкласти яблука, знову притрусити корицею, зверху — шар сиркової маси. Випікати в розігрітій до 200°C духовці приблизно півгодини.
До речі. Якщо буде надто швидко рум’янитися верх, накрийте фольгою. 
Перед подачею на стіл запіканка повинна повністю охолонути.

 

 Рулет із сирною начинкою

Інгредієнти: 3 яйця, 1 скл. цукру, 1 скл. борошна, 1 ч. л. крохмалю, 1 ч. л. розпушувача, дрібка солі, 120 мл вершків (30 % жирності), 250 г сиркової маси, 100 г шоколаду.
Приготування. Для коржа беремо 3 яйця, відділяємо білки від жовтків. Білки збиваємо до стійкої піни з дрібкою солі, наприкінці збивання додаємо 2–3 ст. ложки цукру. Окремо збиваємо жовтки з 3 ст. ложками цукру і поступово всипаємо борошно, змішане з 1 ч. ложкою крохмалю й 1 ч. л. розпушувача для тіста. До цієї маси повільно вводимо збиті білки, акуратно перемішуючи ложкою. Тісто має вийти легким і повітряним. Деко застеляємо пергаментом, змащуємо маслом і виливаємо тісто, розрівнюючи по всій поверхні. Випікаємо при 170 градусах протягом 15–20 хвилин залежно від духовки й товщини коржа. Гарячим згортаємо в рулет разом із папером для запікання.
Поки холоне корж, готуємо крем: збиваємо вершки (якщо вони меншої жирності, то необхідно додати загущувач) із 3 ст. ложками цукру. Добавляємо сиркову масу і збиваємо до однорідності. Рулет розгортаємо, змащуємо кремом і знову згортаємо, вже без пергаменту. Зверху можна змазати кремом, що залишився, посипати тертим шоколадом або полити розтопленим. Ставимо в холодильник, щоб просочився.

Фото YouTube.com
Фото YouTube.com

 Тертий пиріг «Хвилинка»

Інгредієнти: для тіста – 3 склянки борошна, 250 г маргарину або вершкового масла, 0,5 склянки цукру, 0,5 ч. л. соди; для начинки – 500 г сиру, 0,5 склянки сметани, цукор, цедра лимона, родзинки – за смаком, 1/3 ч. л. соди, 2 ч. л. крохмалю.
Приготування. Почнемо з начинки. Для цього сир зі сметаною перетерти з допомогою блендера або крізь сито, додати цукор, крохмаль і соду. Ізюм залити на кілька хвилин гарячою водою, промити і просушити, цедру лимона натерти і всипати їх у сметанно-сиркову масу.
Тепер підготуємо тісто. Борошно попередньо просіяти і висипати в миску. Додати вершкове масло або маргарин, соду, цукор і все разом руками перетерти на крихту. Духовку увімкнути, щоб розігрівалася, а тим часом у форму, змащену маслом, висипати 2/3 частини крихти, розрівняти і злегка утрамбувати ложкою. Поверх неї викласти сирно-сметанну начинку, розподіливши її рівномірно, і знову посипати крихтою, що залишилася. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30–35 хвилин.
Пиріг краще спочатку остудити і лише потім виймати з форми та нарізати, щоб вийшли акуратні шматочки.
До речі. Щоб підготувати цедру для випічки, досить злегка потерти верхню частину шкірки лимона на тертку (без білої частини).
Цедру і родзинки не обов’язково використовувати, це справа смаку. У сирну начинку можна додати ванільний цукор.

 

 Шоколадно-банановий десерт

Інгредієнти: 2 банани, 200 г сиру, 100 г шоколаду, 250 г шоколадних вафель, 70 г вершкового масла.
Приготування. Сир протерти через сито для отримання однорідної ніжної сиркової маси. Вафлі потерти на тертці, а шоколад розтопити з маслом. З’єднати сир, вафлі, шоколад і вимішати до утворення однорідної маси. Кухонну дошку застелити харчовою плівкою, на яку викласти вафельно-сиркову масу прямокутним пластом завтовшки 1 см. Зверху помістити в один ряд очищені банани і, допомагаючи собі плівкою, загорнути рулетом, щоб банан опинився всередині. Зверху плівку гарно зафіксувати і потримати «ковбаску» в холодильнику щонайменше 2 години. Далі розгорнути сирно-банановий рулет і притрусити натертим шоколадом. При подачі нарізати на шматочки.

 

 Чізкейк

Інгредієнти: 300 г пісочного печива, 100 г вершкового масла, 500 г сиру, 400 мл вершків (30%), 200 г цукру, 25 г желатину, 1 лимон, 200 г вишень, 100 г вишневого желе.
Приготування. У кухонному комбайні змішайте вершкове масло з печивом до отримання однорідної маси. Викладіть її у круглу роз’ємну форму, розподіливши рівномірно по всій площі, і поставте в холодильник на годину. Залийте желатин 50 мл холодної води для набухання, час від часу помішуйте. Сир перетріть через сито або збийте у кухонному комбайні до однорідної маси. Додайте вершки і цукор і ще раз добре збийте, змішайте з підготовленим желатином, соком лимона і ваніліном. Викладіть отриману масу на основу і поставте в холодильник на годину. Розкладіть зверху вишні й залийте все вишневим желе, після чого потримайте чізкейк у холодильнику ще годину.

 

 Рогалики з сирного тіста

Інгредієнти: 1,5 скл. борошна, 100 г вершкового масла, 130 г сиру, 10 г свіжих дріжджів, 2 ч. л. цукру (можна і більше, якщо любите солодке), щіпка солі. 
Приготування. Продукти не повинні бути холодними. Дріжджі розтерти з 1 ст. л. теплої води і цукром. Сир змішати з розм’якшеним маслом, додати дріжджі. Всипати сіль, борошно, замісити тісто, накрити миску серветкою, змоченою в гарячій воді, і поставити в тепле місце хвилин на 30–40. Тим часом розігріти духовку до 200 градусів. Для начинки можна взяти густе варення або повидло (щоб варення при нагріванні не стало рідким і не витекло, додайте 1–2 ч. л. крохмалю і добре перемішайте), горіхи (подрібнити і змішати з цукром 1:1). Можна зробити рогалики асорті – з різними начинками. Тісто, що підійшло, дістати з миски, трохи обім’яти на столі, розділити на 4 рівні частини, скачати з кожної кулю. Кожну кулю розкачати в круглий корж завтовшки 4–5 мм, розрізати його гострим ножем на 8 сегментів. Класти начинку на широку частину трикутника і згортати в напрямку до гострого кінця. Рогалики розкласти на деко, змащене маслом. Випікати в духовці за температури 180–200 градусів 20–25 хвилин, готове печиво можна посипати цукровою пудрою.

Telegram Channel