Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Волині жителі селища Мар’янівка виступили проти полігону для побутових відходів

«Ми – проти!»

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

На Волині жителі селища Мар’янівка виступили проти полігону для побутових відходів

Це сусідство називають шкідливим для здоров’я і довкілля

Питання будівництва полігону неподалік села Цегів Горохівського району вже кілька разів обговорювалося на зборах цього села. Чергові відбулися 25 грудня минулого року. Тоді присутні вирішили звернутися і до жителів сусідньої  Мар’янівки, щоб знати їх позицію з приводу наболілого. Отож минулого четверга  у сесійному залі Мар’янівської селищної ради відбувся схід громади.  Її думку чули депутат районної ради Ігор Богонос, Цегівський сільський голова Валентин Фіщук. Вів збори Мар’янівський селищний голова Микола Климчук.

Збори розпочалися із запитань. Їх учасники  попросили Миколу Климчука і Валентина Фіщука проінформувати  про даний об’єкт, починаючи з першого акту чи рішення відповідних органів і посадових осіб. Були відвертими, бо хотіли, щоб їхні аргументи почули керівники району та Горохова, екологічної служби.

Були відвертими, бо хотіли, щоб їхні аргументи почули керівники району та Горохова, екологічної служби.

А потому почали з тривогою висловлювати свої міркування: найперше, як і цегівці, обурювалися, що ще в 1995-му році на одній із сесій Цегівської сільської ради,  не питаючи згоди громад , депутати прийняли рішення щодо будівництва полігону. Оскільки громадських слухань у ті роки ще не було, мали б піти від хати до хати, інформуючи і запитуючи  своїх виборців «за» і «проти», або скликати схід селян. Однак голосували, вочевидь, на свій розсуд.

Під час зборів у Мар’янівці. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Під час зборів у Мар’янівці. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
«Ми – проти!»
«Ми – проти!»

 Ця помилка і спровокувала нинішній скандал. Усі претензії з нього бумерангом повернулися до нинішньої влади, яка разом із громадами стала заручницею ситуації.

Ця помилка і спровокувала нинішній скандал. Усі претензії з нього бумерангом повернулися до нинішньої влади, яка разом із громадами стала заручницею ситуації.

Ось тези з окремих виступів на зборах у селищі Мар’янівці.

Людмила Сафонік: «Ви всі уявляєте, що таке територія площею три гектари, запакована сміттям. Є сумніви, що встелений спеціальною плівкою котлован буде надійним. Чи не будуть загрозою випари з нього? Нам потрібний смітник, але сучасний. І не в цьому місці. Ми маємо право бачити всю документацію про цей полігон».

Світлана Ковальчук: «Із будь-якої спірної ситуації потрібно виходити з найменшою шкодою. У селищі багато людей, які потерпають  від  онкології чи інфекційного захворювання. Крім того, матимемо гріх, якщо закопаємо в сміття нашу історичну пам’ять. У  «Волинському єпархіальному віснику»  за 1896-ий рік і у виданні «Дзвони Волині» за 2001-ий рік  є згадки  про це знакове  місце, як про намолене, на якому до кінця XVII століття був монастир, а на одному з джерел з’явився образ Божої Матері.  Ще не так давно працівники культури району проклали на цю місцину, на Скабарівщину краєзнавчі маршрути. Екскурсії, на жаль, чомусь  продовжувалися недовго.

Нарікати в тому, що селище захаращене стихійними смітниками, маємо і на себе. Одного разу я організувала прибирання берега на ставку. Не могла дивитися, як молоді мами приїжджають з колясками, виймають з них дітей і сідають на траву поміж покидьків. Прийшло разом зі мною аж … троє людей. Ми безвідповідальні і байдужі. Якщо це наша територія, то дбати за її чистоту маємо всі».

Олександр Вінчук: «З того часу, як було прийнято рішення про будівництво полігону, минуло 23 роки. Змінилися покоління, технології, думки людей. Маємо будувати не смітники, а заводи з утилізації сміття. Якби влада запропонувала нам такого інвестора, думаю, ми могли б порозумітися. Майбутнє – за екологічно чистими проектами».

Були пропозиції звертатися не лише до обласних, а й до столичних керівників, відомств. Зі слів Світлани Ковальчук, 21 січня у  клубі села Цегова відбудеться черговий схід селян, на який будуть запрошені очільники району, мер міста Горохова Віктор Годик. На зборах у Мар’янівці  присутні одноголосно проголосували проти будівництва полігону для побутових відходів.

На січневій сесії Мар’янівської селищної ради це рішення слугуватиме основою для прийняття звернення до обласних посадовців.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel