Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Про хрести-обереги Волині говорили у музеї

Історія придорожніх хрестів-фігур Полісся

Цуманська пуща

Про хрести-обереги Волині говорили у музеї

Учора етнографічну лекцію про цікаву і малодосліджену традицію поліського краю – встановлення придорожних хрестів-оберегів провели в приміщенні Ківерцівського краєзнавчого музею

Лекцію з використанням мультимедійних матеріалів та світлин провів начальник відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» Павло Савчук. Захід організував Ківерцівський НПП «Цуманська пуща» спільно з Ківерцівським краєзнавчим музеєм. 

Учасники мали змогу дізнатись про походження традиції встановлення хрестів-фігур на території Полісся та Волині та їхню роль в духовній культурі українців, обрядове, сакральне значення полотна, кольорових стрічок, рушників, хусток на хрестах-фігурах, походження символіки на хрестах-фігурах – кованих хрестиків з півмісяцем, солярних символів (громових знаків);

Учасники мали змогу дізнатись про походження традиції встановлення хрестів-фігур на території Полісся та Волині та їхню роль в духовній культурі українців, обрядове, сакральне значення полотна, кольорових стрічок, рушників, хусток на хрестах-фігурах, походження символіки на хрестах-фігурах – кованих хрестиків з півмісяцем, солярних символів (громових знаків).

також відвідувачам розповіли про те, чому на хрестах-фігурах розміщують символи Знарядь Страстей Христових (молотки, обценьки, драбинки, півники тощо),  про значення хрестів-оберегів як еклектичного зв`язку культур – дохристиянської та християнської, православної та католицької. В ході заходу можна було побачити унікальні фото хрестів-фігур.

Джерело: НПП «Цуманська пуща»
Telegram Channel