Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Луцьку Вахтанг Кіпіані презентував книги без терміну придатності (Фото, відео)

Книги без терміну придатності.

фото: Олександра ПІЛЮКА.

У Луцьку Вахтанг Кіпіані презентував книги без терміну придатності (Фото, відео)

У день вшанування учасників Революції гідності та Героїв Небесної Сотні на факультеті історії, політології та національної безпеки СНУ ім. Лесі Українки відбулася презентація двох книг, укладачем яких є Вахтанг Кіпіані – «Війна двох правд. Поляки та українці у кривавому ХХ столітті» (2017 р.) та «Друга світова. Непридумані історії» (2018 р.)

Розпочинаючи презентацію, Вахтанг Кіпіані мовив: «Наше завдання – поширення історичного знання. Історію не можна пізнати, прочитавши лише заголовок. Час книжки не закінчився, час історичного журналу не закінчився, час паперу теж не закінчився. Питання лише в тому, що на ньому писати. До книжки можна завжди вернутись, а от до закладок в комп’ютері – ні. Тому потреба у друкованому, паперовому форматі залишається».

 

 У своїй розповіді автор зазначив, що мета видання «Війна двох правд. Поляки та українці у кривавому ХХ столітті» (2017 р.) – потреба ознайомити українську аудиторію з історичними й історіографічними підвалинами українсько-польського конфлікту задля діалогу та порозуміння, оскільки нерозв’язані гострі питання спільного минулого України та Польщі й донині заважають обом країнам іти шляхом примирення. 

 

 Ще одна книга, яку презентував журналіст – «Друга світова. Непридумані історії» (2018 р.). У виданні йдеться про наших співвітчизників, які воювали в різних арміях; життя та долі вивезених на примусові роботи; про тих, хто назавжди лишився молодим, віддавши своє життя за перемогу.

Війна розділила родини, скалічила людські долі, позбавила життя. Знати та пам’ятати важливо в будь-який час. Навіть через багато десятиліть з’являються нові деталі, спогади та свідчення.

Звертаючись до аудиторії, історик мовив: «Війна розділила родини, скалічила людські долі, позбавила життя. Знати та пам’ятати важливо в будь-який час. Навіть через багато десятиліть з’являються нові деталі, спогади та свідчення». Він закликав присутніх розказати свою правду про війну, адже в кожній родині своя історія, власна памʼять. Зібрані розповіді надсилати на сайт суспільно-історичного, науково-популярного видання «Історична правда» (http://www.istpravda.com.ua).

 

 Публіцист розповів про ще одну книгу– «Українська Канадіана». Це видання присвячене 125-річчю від початку аграрної еміграції українців до Канади, довготривалу історію української діаспори в цій країні. Цю книгу Вахтанг Кіпіані передав в університетську бібліотеку.

 

 Потому перейшли до формату запитання-відповідь.

 

 

Джерело: СНУ ім. Лесі Українки
Telegram Channel